Mijn jeugdjaren maakte ik door in het liefelijke dorp Munte, deelgemeente van Merelbeke.
Sinds een paar jaar ben ik geïnteresseerd geraakt in de GR-routes die door Vlaanderen, België, Europa lopen. Al een hele poos was er de goesting om een gedeelte van de GR 122 te lopen die door Munte loopt. In deze wandeling volg ik de GR 122 van Munte tot Gontrode.
Ter info :
De GR 122 brengt je van Hulst, vlakbij de Westerschelde, door het Scheldeland naar Doornik. Voorbij Doornik gaat de GR 122 Frankrijk binnen, om via de vestingstad Le Quenoy nabij Son te eindigen aan de GR 12. (met dank aan de aanvulling van Jan Van Meirvenne)
In het eerste deel stap je van Hulst naar Lokeren, dwars door het Waasland met zijn bollende akkers. Wat verder kom je in de Bloemenstreek. In Laarne kruist het pad de GR 128 en in Melle kom je weer aan de Schelde voorbij. De GR 122 brengt je vervolgens door het land van Rhode en verder naar de Zwalmstreek, waar wind- en watermolens getuigen van het verleden. Het majestatische Brakelbos vertelt over afvalbaronnen en groene jongens die het storten proberen te verhinderen. Ook het Muziekbos komt onder je voeten. Via Ronse en Klijpe nader je Kluisbergen en het Kluisbos. De GR 122 wijkt nu uit naar het westen, naar de Schelde toe. Via kleine dorpjes bereik je de Mont Saint-Aubert en daal je af naar Doornik.
Met dank aan Mia Lootens, van wie ik deze luswandeling kreeg.
De wandeling vertrekt aan de Sint-Bonifatiuskerk van Munte, en loopt door de gemeenten Moortsele (deelgemeente van Oosterzele), Gontrode (deelgemeente van Melle), Gijzenzele (deelgemeente van Oosterzele), Melle, Merelbeke en Bottelare (deelgemeente van Merelbeke)
De tocht is goed voor een 21 km wandelplezier, waarvan ongeveer 10 km langs de GR 122.
30 september 2019 : een mooie herfstdag, die de kouters rond Munte extra in het licht stellen
In Moortsele (deelgemeente van Oosterzele), kwam ik in de Kasteelstraat langs een bufferbekken :
Een dijk begrenst er een overstromingsgebied van 14 ha. De Molenbeek en de Kerksebeek vloeien er samen in het bufferbekken.
Aangekomen op de autoweg van Merelbeke naar Oosterzele, wijkt de wandelroute even af van de GR 122 :
via Trage Wegen komen we in een natuurgebied achter de kerk van Moortsele ; hieronder een zicht op de kerk van Moortsele ; deze 'omleiding' maakt de route nog interessanter !
bruggetje over de Molenbeek
We komen op een gedeelte van de 'Bunkerroute', een mooie wandelroute van 13 km die loopt door Gijzenzele, Moortsele en Landskouter (een aanrader !)
Via een (drassig maar mooi) wandelpad, komen we aan deze watermolen (niet meer actief), gelegen, hoe kan het anders, aan de Watermolenstraat.
Via Landskouter (deelgemeente van Oosterzele), wandelen de GR 122 verder in de richting van Gontrode
In Gontrode bereiken we de grote site van de Landbouwfaculteit van Universiteit Gent op Gontrode
VARKENS-CAMPUS - met alle respect voor mens en dier - laten we onze fantasie de vrije loop over wie hier onderwijs krijgt...
In Gontrode maken we de lus, en komen we vlug terug op het grondgebied van Merelbeke.
Een koffietje bij Café Eluna (Burgemeester Maenhautstraat 92 te Merelbeke - zoals voorzien in de wandelroute) heb ik gemist - de wekelijkse sluitingsdag (maandag) viel helaas op mijn wandeldag.
Een prachtige landelijke en goed onderhouden wegel leidt me terug naar de bewoonde wereld - ik heb deze wandelroute duidelijk nodig om mij onbekende stukjes prachtige natuur van Merelbeke te leren kennen !
Via het Gentbos (22 ha groot wandelbos in Bottelare), kom ik aan wat ooit Landgoed De Volder was ; het bos is toegankelijk voor het publiek ; het landgoed is door struiken goed afgeschermd voor ongewenste bezoekers
Aan de Sint-Annakerk van Bottelare, zie ik dit bord met deze mooie tekst ;
ik geef het jullie graag mee !
In Bottelare doorloop ik, voorbij de kerk, opnieuw een heel landelijk gebied ;
hoe zou het nog zijn met Norbert, die 'jongere' vriend van mijn vader, die regelmatig bij ons langskwam met zijn paard, en steevast een doos gebak mee had !
Ik wandel langs het Oud Karmelietenklooster. Het gebouw dateert van 1667.
In 1673 werden de paters uit hun klooster verdreven door het Franse bewind. Het gebouw kwam in privé-bezit.
De grote siervaas dateert van 1900, toen het voormalige klooster werd verbouwd, en kasteelallures kreeg.
Het gebouw onderging in 2003 een grondige opknapbeurt ; het is aan het oog onttrokken, en niet toegankelijk voor het publiek.
Ik kom aan het einde van mijn wandeltocht.
Aan de kerk van Munte zie ik dit grote bord, met een tekst die zowaar van Guido Gezelle blijkt te zijn... Ik had er geen idee van dat die grote dichter ooit in Merelbeke was...
Na een koffiepauze in Oud Munte, ga ik nog eens tot op het Kerkhof van Munte.
Aan wie meekeek naar mijn mijmer-wandeling, merci hiervoor, en graag tot een volgend fotoverhaal !