Ter info :
De GR 122 brengt je van Hulst, vlakbij de Westerschelde, door het Scheldeland naar Doornik. Voorbij Doornik gaat de GR 122 Frankrijk binnen, om via de vestingstad Le Quenoy nabij Son te eindigen aan de GR 12. (met dank aan de aanvulling van Jan Van Meirvenne)
In het eerste deel stap je van Hulst naar Lokeren, dwars door het Waasland met zijn bollende akkers. Wat verder kom je in de Bloemenstreek. In Laarne kruist het pad de GR 128 en in Melle kom je weer aan de Schelde voorbij. De GR 122 brengt je vervolgens door het land van Rhode en verder naar de Zwalmstreek, waar wind- en watermolens getuigen van het verleden. Het majestatische Brakelbos vertelt over afvalbaronnen en groene jongens die het storten proberen te verhinderen. Ook het Muziekbos komt onder je voeten. Via Ronse en Klijpe nader je Kluisbergen en het Kluisbos. De GR 122 wijkt nu uit naar het westen, naar de Schelde toe. Via kleine dorpjes bereik je de Mont Saint-Aubert en daal je af naar Doornik.
Op 30/09/2019 stapte ik de GR 122 van Munte naar Gontrode (zie vorig fotoverhaal) ; daarna stapte ik - met een gewillige buurman - de GR 122 van Munte tot in Sint-Maria-Latem (zonder foto's).
Op 23 oktober 2019 wandelde ik de GR 122 vanaf Sint-Goriks-Oudenhove naar Sint-Maria-Latem ; ik maakte daarna een lus over Paulatem, Dikkele, Velzeke en Strijpen, om zo terug te keren naar Sint-Goriks-Oudenhove.
Mijn auto parkeerde ik aan de Sint-Gaugericuskerk, Kruiswaterplein 1, Sint-Goriks-Oudenhove. Café Huys ten Hove bleek helaas de hele dag gesloten...
Vanaf de Kerk van Sint-Goriks-Oudenhove stap ik langs de GR 122 onmiddellijk de kouter in, en kom ik al vlug aan de Zwalmbeek.
In de verte zie ik de Sint-Mattheuskerk van Munkzwalm liggen.
Het is herfst, deze 'paddestoel op boom' was te mooi om 'te laten liggen'
Ik nader de Zwalmmolen
Te midden van de groene Zwalmvallei schuilt in Munkzwalm een schitterend stukje technisch erfgoed.
Deze beschermde, ambachtelijke watermolen wordt aangedreven door de Zwalmbeek.
In 2010 werd de molen maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale.
Sindsdien geldt de Zwalmmolen als een schoolvoorbeeld voor de nog talrijke watermolens in de Vlaamse Ardennen.
De molen is open en vrij te bezoeken op:
Vlaamse Molendag (laatste zondag van april)
Open Monumentendag (tweede zondag van september)
Oost-Vlaamse Molendag (eerste zondag van oktober)
https://www.toerismevlaamseardennen.be/nl/zwalmmolen
Ik bleef de Zwalmbeek én de GR 122 volgen tot in Sint-Maria-Latem
Klein Zwitserland, Galerijpad 3, Sint-Maria-Latem :
Bereikbaarheid: het cafeetje ligt zalig verscholen in het groen, maar is niet gemakkelijk te vinden. De gps stuurt je soms verkeerd, dus je rijdt best naar de Zwalmbeekhoeve, Wafelstraat 48, Munkzwalm. Rechts naast de hoeve rijd je het doodlopende straatje in dat uitkomt aan het cafeetje. https://www.kleinzwitserlandzwalm.be
Jammer, ik kon er niet tijdens de wandeling niet terecht voor een koffie - wellicht vooral toegankelijk in de zomerperiode ? Maar het klopt wel : ligt zalig verscholen in het groen, en... nodigt uit om er even te verpozen
Ik zet mijn tocht verder langst Paulatem en Dikkele ; het is er heerlijk rustig wandelen.
Als ik de wandeling nog eens herneem, tracht ik wel na te gaan of ik tijdens de terug-route wat meer gebruik kan maken van de Wandelknooppunten - heb vrij veel langs verharde wegen (auto's !) gewandeld.
Ik maak verder plannen om de GR 122 verder te volgen vanaf Sint-Goriks-Oudenhove richting Brakel ... Wordt dus - hopelijk - vervolgd
Back to Top