Als wandelaar kom je heel regelmatig een 'GR-aanduiding'  op je pad tegen ; het is voor mij als het tegen komen van een goede vriend...
Op zondag 10 januari 2021 heb ik de GR 5A van Dendermonde naar Aalst afgewandeld.

Ik start in Dendermonde : een zonnige maar frisse dag - kortom, het wordt een heerlijke wandeldag !
Ik wandel hier langs een mooi park-gedeelte van de 'Brusselse Forten'.
Langs verlaten kouterwegen...
... wandel ik in de richting van Sint-Gillis-Dendermonde.
In de verte is nog even de toren te zien van...
... de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwkerk van Dendermonde 
In Sint-Gillis-Dendermonde wordt ik er attent op gemaakt dat de Provincie Oost-Vlaanderen werkt aan een fietssnelweg.
De F27, zoals de fietssnelweg zal heten, wordt een veilige, comfortabele en rechtstreekse fietslijn tussen Aalst en Mechelen.
Hiertoe onderzochten de  provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, samen met de stad Aalst en de gemeenten Merchtem, Opwijk en Londerzeel hoe de Leirekensroute van een populaire recreatieve route kan omgevormd worden tot een heuse groene fietssnelweg.
De werken zijn inmiddels gestart !
Café Bareelken in Sint-Gillis-Dendermonde (Brugstraat 1) is, tengevolge de Corona-maatregelen gesloten, maar ik geef graag deze mooie raamversiering mee !
De Beneden-Dendervallei, tussen Aalst en Dendermonde, is een prachtig open natuurlandschap van 850 hectare, waar Natuurpunt zich inzet voor betere natuurwaarden. De Dender loopt als een ader door het natuurgebied, waar bevers en reigers zich erg thuis voelen.
De oude Denderarmen zijn meestal omzoomd door schitterende rijen knotwilgen. Denderbellebroek is een vochtig laaggelegen gebied met hooilanden. Het is een zeer open gebied, met een randzone van populier- en elzenbossen.
Dit gedeelte noemt het Denderbellebroek.
Het Denderbellebroek is een zeer open gebied, met een randzone van populieren- en elzenbossen. Het gebied wordt door talrijke grote en kleine beken doorsneden. Bij hoge waterstand van Dender en overstromingsgevaar wordt het broek als potpolder gebruikt.
Tot begin jaren tachtig genoot Denderbellebroek groot aanzien bij ornithologen en botanici. De vochtige hooilanden herbergden voor de regio zeldzame broedvogels zoals het paapje en de kwartelkoning. Door vermesting, verzuring en vooral verdroging diende het broek wat van zijn oude glorie in te leveren.
Ik ben aanbeland in Lebbeke, buurgemeente van Dendermonde ; 
even verpozen op een prachtige picknickplaats !
Ik kreeg het gezelschap van koolmeesjes
Ik ben aangekomen aan de Sluis van Denderbelle
Omdat de huidige sluis te klein is voor schepen tot 1350 ton, komt er een nieuwe en grotere sluis. Ook de huidige stuw wordt vervangen door een nieuwe, ontdubbelde stuw. Er komt ook een nieuw bedieningsgebouw met een uitkijkplatform, een slipway en een in- en uitstapplaats voor kajakkers. Om het vismigratieknelpunt op te lossen is er een vispassage voorzien.
Bron : Vlaamse Waterwegen.be
Sint-Aldegondiskerk Mespelare :
Aan de kerk worden momenteel restauratiewerken uitgevoerd. De gevels, de toren en de daken worden zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat hersteld. De kerk is voorlopig niet toegankelijk.
De kerk in het gezellige en landelijke Mespelare werd reeds in 1942 als monument geklasseerd. Ze herbergt een beiaard met 21 klokken.
Bron : www.toerismedendermonde.be
Ook aan deze overzijde van de Dender, bevind ik me nog altijd in het natuurlandschap van de Beneden-Dender ; nu in het deelgebied Hogedonk :
Het is een gevarieerd rivierlandschap met vochtige meersen, rietvelden, stukjes bos en natuurlijk de Dender die het gebied letterlijk in twee snijdt. 
In het landschap zijn zeven lage heuvels te ontdekken. Dit zijn zandheuvels, ontstaan tijdens de laatste ijstijd, toen hevige winden het "lichtere" zand tot in het binnenland deed terechtkomen. Hoger gelegen plaatsen worden "donken" genoemd, vandaan het toponiem "Hogedonk".
In Gijzegem, deelgemeente van Aalst, stap ik langs de brug die vanuit Gijzegem de Dender overgaat ; ik blijf echter op de linkeroever
Langs de Dender kom ik in Herdersem. 
Waar nu Bouwmaterialen De Witte Beton gevestigd is (Aartstraat 62, 9310 Herdersem), bevond zich, volgens een infobord, vroeger een steenbakkerij (meer info heb ik niet gevonden).

Bij het naderen van Aalst, kom ik stilaan in de mist terecht.
Achter het Zwembadpark van Aalst, ligt nog een mooi stukje natuur, de moeite waard  om even in rond te kuieren !
De wandeling gaat verder in de richting van de Zwarte Hoekbrug in Aalst.
Op onderstaand bord verneem ik dat over de Dender een klapbrug stond die in 1941 door de Duitse Bezetter werd vervangen.
De oude brug werd hier over de Molenbeek heropgebouwd.
Hier eindigt mijn fotoverhaal over mijn wandeltocht Dendermonde-Aalst langs de GR 5A​​​​​​​

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven