Eindelijk !!!!
Op vrijdag 20 augustus 2021 worden de Vrij(e)dagwandelingen die - tengevolge corona-tijden - sinds maart 2020 waren stopgezet (laatste wandeling : Aaigem - 21/02/2020), opnieuw opgestart !!!
Aan de kerk van Moorsel worden we verwelkomd door William Vyncke, de ons bekende contactpersoon van de wandelgroep Grote Routepaden Oost-Vlaanderen.
De wandeling van vandaag wordt geleid door Geert Creve ​​​​​​​
De wandeling start in Moorsel met de GR128 als leidraad :                                        
Via de Abdij van Affligem, gaan we naar het Kravaalbos. In Mazenzele hebben we onze lunchpauze, en via mooie plaatselijke wandelpaden keren we terug naar het startpunt. Ook de 'Leirekensroute' wordt even bewandeld.
In Moorsel start de wandeling langs het Waterkasteel :
Het Waterkasteel dateert van 1520, en werd gebouwd in opdracht van de kardinaal-abt van Affligem. 
In de 18e eeuw erfde Jan Jozef Victor Ghisleen de Meer het kasteel. Hij speelde een actieve rol als verzetsstrijder tijdens de Boerenkrijg. Aan het hoofd van de lieden uit de Faluintjesstreek wist hij in 1797 de Franse troepen, de Sansculotten, uit de abdij te verdrijven.
Op de betonnen paal merken we ons eerste GR-teken. We zijn vertrokken !
In 2019 vond in de Orangerie van het Waterkasteel de tentoonstelling PiKant plaats : Kant als levensdraad, nam de bezoeker mee in de tijd. Aan de hand van o.m. topstukken uit de kunstgeschiedenis - met namen als Rubens, Van Dyck, Jordaens - volgde de bezoeker de levensloop van de mens van doop over huwelijk tot dood.
Bron : www.pikant.vlaanderen
Ter gelegenheid van deze - druk bezochte tentoonstelling - werd uitzonderlijk de tuin voor het publiek opengesteld.
Deze keer geen bezoek aan het kasteel... Wij houden het bij onze wandelpassie, en trotseren hier de modder. Jawel, we weten het - het is een natte zomer - maar vandaag blijft de zon van de partij !
We bevinden ons op de GR 128 Vlaanderenroute :
De GR 128 Vlaanderenroute doorkruist heel Vlaanderen, van het West-Vlaamse Kemmel in het westen, tot het Voerense Teuven in het uiterste oosten. Maar liefst 473 km wandelwegen leiden de wandelaar langs de verrassend rijke variatie aan natuurschoon en cultuurhistorisch erfgoed die Vlaanderen te bieden heeft.
Bron : groteroutepaden.be
We zijn ondertussen in Affligem, en wandelen langs wat eeuwenlang één van de rijkste hopstreken van Europa was.
Het bier Affligem wordt hier niet meer gebrouwen, maar het aloude recept van de paters wordt nauwgezet opgevolgd.
Bron : ToerismeVlaanderen
In de verte zien we de toren van de Benedictijnenabdij van Affligem boven de bomen uitsteken.
De abdij zelf passeren we niet, we slaan links af aan 'de Kruidenier van Affligem',...
... en nemen er een korte pauze langs de muur van de abdij
Onze tocht gaat verder in de richting van het Kravaalbos : 
Het Kravaalbos is ongeveer 80 ha groot, en ligt grotendeels op het grondgebied van Mazenzele en Asse, meer bepaald op het gehucht Asse-ter-Heide. Het bos is grotendeels privé eigendom. Een kleiner deel is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Bron : natuurenbos.be/kravaalbos
Het Kravaalbos ligt op de grens van de zandleemstreek en de leemstreek.
Voornamelijk onder impuls van de abdij van Affligem werden er hier in het bos vanaf de 12e tot de 16e eeuw steengroeves geëxploiteerd. Op traditionele en kleinschalige manier werd kalkhoudende zandsteen gewonnen. Onder meer de kerken van Meldert en Baardegem, maar ook de Sint-Michielskathedraal van Brussel werden daarmee gebouwd.
De grote bodemverstoringen als gevolg van dit graafwerk, zijn op veel plaatsen in het bos nog zichtbaar. Deze verstoorde bodems zijn vaak wat rijker aan kalk dan hun omgeving.
In het Kravaalbos heeft de GR 128 Vlaanderenroute het gezelschap gekregen van de Streek GR Groene Gordel.
De Streek-GR Groene Gordel, waarvan de hoofdroute 147 km bedraagt, maakt een lange lus rond het Brusselse gewest, en loopt door drie deelregio's van Vlaams-Brabant : het Pajottenland, de Brabantse Kouters, en het Dijleland.​​​​​​​​​​​​​​
Eens uit het bos, wandelen we Mazenzele binnen.
Mazenzele is een deelgemeente van Opwijk, en ligt in Vlaams-Brabant.
In Estaminet 'Den Bruinen', Dorp 13 in Mazenzele-Opdorp, worden we verwacht. In een aanpalend zaaltje kunnen we corona-safe onze picknick aanspreken.
De St-Pieterskerk, daterend uit de 13e eeuw, is gedeeltelijk het oudste bestaande bouwwerk van de gemeente Opwijk. Een groot deel werd vervaardigd met zandsteen uit het nabijgelegen Kravaalbos. Ze werd door het ministerieel besluit van 16 november 1997 definitief als monument beschermd.
We hebben de Grote Routepaden verlaten, en wandelen verder langs mooie landelijke paden.
Koninginnekruid - Eupatorium cannabinum
We zijn op grondgebied Meldert, net als Moorsel een deelgemeente van Aalst
Het is duidelijk : deze streek nodigt uit om bewandeld te worden !
Aan wandelmogelijkheden geen gebrek ! 
Er wordt flink doorgestapt !
Een pauzeke is welkom, om even bij te tanken,
of gewoon om even rusten,
of voor een gezellige babbel
Deze lieverd zou wat graag met ons willen meewandelen
Klaar voor het laatste deel van de wandeling
Deze bank met bijhorende tekst, nodigt uit om er eventjes op te rusten...
De zonnebloemen vertellen ons,... dat het aan het ondanks het wisselvallige weer van de laatste maanden, aan het 'zomeren' is
Terwijl de chrysanten ons er al van verwittigen dat het najaar dichterbij komt...
We zijn ondertussen terug in Moorsel, en naderen de Sint-Martinuskerk. De kerk heeft een 13e-eeuwse kerktoren en is toegewijd aan Martins van Tours.
Naast de kerk staat op het dorpsplein de Sint-Gudulakapel : een 15e eeuwse kapel gewijd aan de Heilige Gudula, ter herinnering aan de Moorselse legende van Sint Goedele die zorgde voor de armen en de zieken. Volgens de legende ging zij elke ochtend naar de kerk in de nabijheid van haar woonplaats Moorsel. Om haar te doen afdwalen blies de duivel telkens weer de kaars in haar lantaarn uit. Dank zij haar gebed werd het licht zonder tussenkomst van een mensenhand telkens weer aangestoken.
Bron : Wikipedia
Voila, de wandeling zit er op ! Bedankt Geert en William, om ons deze mooie wandeldag te bezorgen, én de Vrij(e)dagwandelingen van Grote Routepaden Oost-Vlaanderen, na de moeilijke coronatijd, opnieuw een start te geven !
Beste wandelaars, heel graag tot op een volgende wandeling !

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven