Op vrijdag 29 maart 2019 was ik in de omgeving van Merelbeke en Gavere.
Het was prachtig weer, ideaal om mijn dag uit te breiden met een wandeling.
Op de site   http://www.gavere.be/website/61-www.html   zag ik het item 'Langs de schilderachtige wegen van "Rietje Cocker" - 2 wandellussen die te combineren waren.
Ik vond de 2 wandellussen zo mooi, dat ik ze graag opnam in mijn Reportage-Rietjes
Lus 1 van 7 km ; vertrek- en parkeerplaats : de Parking aan de Oude Pastorij, Gentweg 30, 9890 Vurste-Gavere
De wandeling loopt door het kasteeldomein Borgwal, waar het mooi gerenoveerde kasteel met waterpartij de aandacht trekt.
Het kasteel, dat uit verschillende delen is gebouwd, is omgeven door een 1.700m lange gemetselde muur. De oudste vermelding van dit 18 ha groot domein gaat terug tot 1538, en was door de eeuwen heen eigendom van verscheidene families.
Momenteel is de site eigenom van de Congregatie der Broeders van Liefde ; zij richtten het in als verblijf voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
De wandeling loopt tot de grens met Merelbeke, waar we op de Van der Gracht-dreef komen - het Merelbeekse straatbord heeft als ondertitel 'Heren van Melsen Geus'.
Een infobord heeft het over het 'Verdwenen kasteel van de familie Van der Gracht'.
Het gaat om een middeleeuws kasteel van de ridders uit het geslacht Van der Gracht - gekend als Heren van Melsen. De oudste vermeldingen van het gebouw gaan terug tot 1476.
Philips Van der Gracht was actief in het geuzenleger van Willem van Oranje. Zijn goederen werden geconfisqueerd, en hij week uit naar Nederland.
Vervolgens wandel ik door naar de Trageweg Pickendaele, die door het bos loopt.
Het bruggetje vormt de scheiding tussen grondgebied Merelbeke en Gavere.
Een knuppelpad loopt er door het moerassige gedeelte.
De tocht gaat verder langs de kouters van Vurste. In de verte is de Sint-Martinuskerk van Vurste te zien.
De gotische Sint-Martinuskerk dateert oorspronkelijk uit de 14de-15de eeuw, werd vergroot in de 16-19de eeuw en verbouwd tussen 2000 en 2006 (bron : Wikipedia)
Klaar voor 2e luswandeling - is goed voor nog zo'n 4km wandelplezier
Ik start opnieuw aan de Kerk van Vurste, en stap langs de Tertweg.
Aan Peperstraat 26 ligt B&B Het Tweede Leven wel heel rustig gelegen.
Via 'Ten Stroom' kom ik aan de Schelde, en volg er even het jaagpad...
... en sla rechts af, naar de Teerlinckput : een vrij grote 'plas' water die evenwijdig loopt aan de Schelde ; wie info heeft over de betekenis/functie van deze plas, mag me gerust een seintje geven !
Op de hoek van de Scheldekaai met de 'Stenen Molen', staat de Kleine Sint-Jozefkapel.
Deze kleine veldkapel aan het vroegere Driehoeksplein (Biest), werd opgericht in 1898.
De privékapel was gunstig gelegen : aan een drukgebruikte weg naar de loskaai aan de Schelde, en naar de kolenhandel van de familie De Baets (voormalig burgemeester van Vurste) ; men mocht de kapel niet voorbij gaan zonder het opschrift er op te lezen...
Ik eindig mijn wandeling in de cafetaria van domein Borgwal ; ik word er heel vriendelijk bediend door een jongeman die er verblijft, en me uitnodigt om er zeker nog eens terug te komen !

You may also like

Terug naar boven