De Sint-Martinusroute, tot voor kort : nog nooit van gehoord...
Iemand die toevallig op mijn site terecht kwam, én geïnteresseerd is in wandelen, én lid is van Pasar Wetteren-Lede Rondom, maakte me nieuwsgierig...
Ik kreeg de link door van de 'sint-martinusroute-aalst-lede-massemen-wetteren-laarne-de-officiele-versie', en maakte er een luswandeling van, vertrekkend van de kerk van Impe, over Lede en Westrem, en keerde over Oordegem en Smetlede terug naar Impe.
Goed voor zo'n 21 km wandelplezier !
De Sint-Martinusroute wordt bewegwijzerd met kleine vierkante stickers, en heeft een goed herkenbaar logo.
Op 'wandelverhaal.be' las ik :
'Net als de populaire Sint-Jacobsroute naar Compostela wil de Sint-Martinusroute op termijn uitgroeien tot een pelgrimsroute. Of het nu gaat om een religieuze reis, een persoonlijke uitdaging of een algemene liefde voor het wandelen maakt niet uit. De pelgrimage verdient onze nodige erkenning. Naast Santiago de Compostela en Assisi zijn er in Europa nog talrijke andere pelgrimswegen - elk door een uniek, vaak adem-benemend landschap. Zo ook deze Martinusroute.'
In de Ledestraat in Impe zag ik het 1e bordje verschijnen - mijn wandeling was gestart !
We zijn januari 2021, een heel natte maand, en we zullen het geweten hebben...
Maar met de gepaste kledij, en wat wachten op een (vrijwel) droge dag, ben ik toch gestart.
Ik wandel hier door de 'Geelstervallei' ​​​​​​​
De Geelstervallei ligt in de vallei van de Molenbeek, de levensader van het gebied. De naam van het gebied slaat op de zeldzame bosgeelster die in het gebied voorkomt.
Bron : Natuurpunt
Het is duidelijk : aangepast schoeisel is wenselijk ! Maar er zijn wel veel wandelpassen te zien, hier zijn kort geleden wel nog wandel-fanaten gepasseerd...
Leuke namen voor de Trage Wegen
In de verte is de Sint-Denijskerk van Impe nog even zichtbaar
Langs verzadigde kouters wandel ik verder.
Nog even vermelden dat de Sint-Martinus-route vanuit Nederland (Utrecht) België binnenkomt via Bergen-op-Zoom. Van daaraf volgt de Martinusroute de GR 12.
Ook de GR5A wordt deels gevolgd, evenals de Streek GR Waas- en Reynaertland.
In Zemst neemt de Martinusroute de GR128 als leidraad.
Voor me zie ik de Sint Martinuskerk van Lede, ...
naast me de uitgestrekte velden,...
en achter me zie ik in de verte (met zoomlens wat bijgetrokken) de Sint-Phara-Idiskerk van Smetlede.
In Oordegem steek ik de 'Grote Steenweg' (N9) over, en sla de 'Vossenstaartjesweg' in.
Op het grondgebied van Vlierzele, zie ik deze uitnodigende bank (ze zijn meestal zeldzaam, de banken - valt vooral op in coronatijd...), en maak ik mijn boterhammen soldaat.
Ik vervolg mijn weg langs de smalle straat die achter de bank te zien is.
... en weer zijn de verzadigde weiden te zien !
Deze prachtige woning, 'Trapper Ranch' (Ossenbroeck, Lede), is voor mij al jaren een blikvanger wanneer ik, voor de afrit van Erpe-Mere, richting Aalst langs de E40 rijd.
Vanaf Ossenbroeck, gaat de weg terug over in een veldweg, en ja, waar m'n gaat langs Vlaamse wegen, komt men niet zelden een kapelletje tegen...
Even terug naar de Martinusroute : 
De Martinusroute is door de Raad van Europa erkend als culturele route. De gemeente Beveren-Waas is aangesteld als trekker van het project voor Vlaanderen. De route is nog in volle ontwikkeling, en zal in de toekomst nog meer onder de aandacht worden gebracht.
Bron : www.groteroutepaden.be
De Dienst Toerisme Wetteren en Pasar hielden naar aanleiding van de 'Dag van de Trage Weg' de inwandeling van de Martinuswandeling van Massemen naar Laarne.
De deelnemers volgden de Sint Martinusroute, een gloednieuwe route langs verschillende Martinus-parochies, hoofdzakelijk over zeer landelijke trage voetwegen. Deze wandeling is het eerste gerealiseerde traject van de nieuwe Martinusroute van Utrecht naar Tours. 
Bron : Nieuwsblad 19/10/2019
..., ondertussen stap ik hier in het veld verder, naast de spoorwegbedding
Ik nader het dorp van Westrem, langs dit pittoresk brugje
Jawel, het Oud-Gemeentehuis van Westrem : leuk dat dit mooie huis werd bewaard
Ik wandel langs de Sint-Martinuskerk van Westrem,
vanwaar de wandeling terug de kouter ingaat
eens in de kouter, verlaat ik de Martinusroute, die verder loopt in de richting van Wetteren,
en ik wandel via drassige kouterwegen opnieuw in de richting van Oordegem
In Oordegem is de Faconniersmolen een blikvanger.
Het is een stenen stellingmolen die gebouwd werd in 1845.                                             Sinds  1973 is de molen eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen, die hem draai- en maalvaardig restaureerde.
Voor ik het dorp van Smetlede binnenwandel, zie ik in de verte zowaar een onweersbui naderen.
Op de wei hierboven, liepen meerdere 'hondjes' van dit ras, mooie dieren, maar ze hadden geen zin om dichterbij te komen (daar had vermoedelijk het onzichtbare, maar met vlaggetjes aangeduide afsluitingssysteem, veel mee te maken).
Aan de Kapellenhoek 30 in Smetlede zie ik een uithangbord van 'Basanina - Brewery'.
Bij nazoeken lees ik op de site van de Brouwerij dat het om een vrij jonge Brouwerij gaat (de brouwer zette in 1995 zijn eerste stappen als amateurbrouwer). In 2015 ontstond Brouwerij Basanina, en een jaar later kwam met Saison du Lucien en Père Glorieux als eerste brouwsels op de markt.
Père Totale werd op de European Beer Challenge in Londen bekroond met dubbel goud !
De Kerk van Smetlede is toegewijd aan Sinte Pharaîldis. ​​​​​​​
Zij is tevens de Patrones van de stad Gent. Haar relieken bevinden zich grotendeels in St. Baafs in Gent. Haar voorspraak wordt ingeroepen voor 'huiselijke vrede'.
Ik rep me de volgende 2 km met een gezwinde stap naar de parking van Impe ; een lichte sneeuwbui, die overgaat in regen, heeft me ingehaald. 

Ik sluit mijn wandelverhaal af met een foto van Johan Van Bever, die verscheen in het Nieuwsblad van 19/10/2019. Dit naar aanleiding van de 'Dag van de Trage Weg', waarop  de Martinuswandeling werd ingewandeld. Dit onder initiatief van De Dienst Toerisme Wetteren en Pasar. 
Ik wens de initiatiefnemers nog veel succes, en zie uit naar het vervolg van hun verhaal !

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven