We zitten nog in volle Coronatijd..
Ik kan momenteel genieten van de kennis die ik het laatste jaar heb opgedaan in het leren werken met GPS, en er mee samenhangend, het downloaden en bewerken van routes in Basecamp.
Dikke merci hiervoor aan GPS-Kruisem, en heel specifiek, bedankt Alex De Bruyne, voor jouw gedreven manier om ons hierbij op weg te zetten ! 
Specifiek voor deze wandelroute, heb ik eerst mijn licht opgestoken op het internet, en heb de gevonden route via Basecamp aangepast om van thuis uit (= Iddergem) de wandeling te kunnen starten.
De wandeling is in totaal een 25 km geworden. Het verkennen van wat de route effectief inhoud, was voor mij een aangename verrassing :
ik had er geen idee van dat ik zo dicht bij Aalst zo'n mooi natuurgebied zou ontdekken !
Om 9u vertrokken, en kijk, in de Kouter van Iddergem komen de eerste wandelaars me reeds tegemoet. De hondjes weten niet wat hun overkomt - dagelijkse wandelingen zijn voor hen een positief gevolg van de Corona !
En de boer, hij ploegde voort...
Vrij snel kom ik aan het Denderleeuwse natuurgebied 'Wellemeersen'. Ik volg een stukje van de 'Welle- en Kapellemeersen-wandelroute'.
Ook de GR 5A loopt door de Wellemeersen !
De Welle- en Kapellemeersen worden doorsneden door de Dender - het is er mooi fietsen langs het jaagpad !
Deze 'suikerspin' hangt etensklaar langs het moerassige pad.
De prachtige meidoorn lacht ons uitbundig toe langs onze wandelingdag
Kapel Ter Muren, Kapellekensbaan, Erembodegem :
De huidige bedevaartkapel, Onze-Lieve-Vrouw Termuren, werd in 1763 gebouwd ter vervanging van een oudere Maria-kapel.
De kapel Ter Muren is zeer nauw verbonden met de geschiedenis van Erembodegem : gedurende eeuwen kwamen massa's pelgrim hier de steun van de heilige moedermaagd aanroepen. Voorwerp van verering, is een klein schilderij op eiken hout. Het schilderwerk verbeeldt Maria die het kindje Jezus vasthoudt.
Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd aanbeden als O.L.Vrouw ter Sneeuw ; de noveen begon op 5 augustus. O.L.Vouw Ter Muren werd bijzonder aanroepen tegen zenuwziekten, tegen het 'flerecijn' en tegen kwalen 'bij het keren der jaren'. Brillen als ex-voto's bewijzen dat er ook ijverig werd gebeden tegen oogkwalen.
Ik kom aan het Osbroekpark : het domein is bijna 25 hectare groot, en vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst. Met wat geluk kan je er de galloway-runden en de Schotse Hooglanders zien grazen. 
Het natuurinrichtingsproject 'Osbroek-Gerstjens' gaf de natuur een duwtje in de rug : het herstel van de vijver en de aanleg van poelvormige verbredingen zorgen voor meer waterdieren.
Twee hangbruggen verbinden de ringdijken in de speelzone.
Ondertussen verlieten we het natuurgebied, en zijn via het Park van Aalst - gesloten tengevolge de Corona-maatregelen - aangekomen aan de brug over de Dender. Het gebouw met opschrift 'Redt-U-Zelven' is een blikvanger.
De landbouwvereniging Redt-U-Zelven, werd in 1918 opgericht in Aalst, als reactie op de gebeurtenissen in de landbouwsector tijdens de 1e Wereldoorlog.
De vereniging had als doel de belangen van de landbouwers en arbeiders in de sector te verdedigen.
De coöperatieve bundelde de krachten voor aan- en verkoop van landbouwproducten waarvan de centrale gevestigd was in Aalst. Bovendien was er een juridische dienst, een brandverzekering, een gemengde jeugdwerking, en een spaarkas.
Begin jaren 70 hield Redt U Zelven op te bestaan. De voormalige maalderij (1925) die was gevestigd aan de Zeebergkaai en in de toentertijd populaire art-deco-stijl gebouwd, kon gedeeltelijk worden gerestaureerd. Het voormalige bedrijfsgebouw werd onderverdeeld in lofts.
Wikipedia
We steken de Brusselsesteenweg over, en via de Immerzeeldreef, komen we in een mooi natuurgebied : Heuvelpark en Somergempark
Voor mij een heel mooie ontdekking : een uniek natuurgebied zo kort bij het hartje van Aalst !
Zoals te zien op onderstaand kaartje, sluit het bied naadloos aan op het Kluisbos (Aalst-Affligem).​​​​​​​
Het Kluizenbos behoorde in de middeleeuwen tot het grote Kolenwoud. Gelegen aan de voet van de Abdij van Affligem, is het een goed bewaard biotoop voor oude en zeldzame planten.
Maagdenpalm groeit en bloeit weelderig in het Kluizenbos. In het voorjaar verwelkomen de bleekblauwe bloemetjes van deze wintergroene bodembedekker het eerste zonlicht. Volgens een oude middeleeuwse legende werd maagdenpalm in een krans gevlochten en door jonge meisjes op een dansfeest als hoofdtooi gedragen - als een teken van hun maagdelijkheid.
Het Kluizenputje aan de rand van het bos zou een bron van vruchtbaarheid zijn.
De Onze-Lieve-Vrouwekapel, beter gekend als de "Kluiskapel", is een beschermd monument aan de rand van het Kluisbos (Kluisdreef/grondgebied Affligem). Een eerste vermelding dateert uit de 8ste eeuw, toen Sint-Ursmarus er een cella stichtte, die later afhankelijk zou worden van de abdij van Affligem.  De huidige kapel dateert van 1758. 
In de streek van Denderleeuw-Aalst zijn er nog geen wandelknooppunten.
Toerisme Vlaams-Brabant heeft hier wel degelijk gewerkt met Wandelknoopunten - hopelijk worden de bestaande hiaten stilaan ook bewegwijzerd ! Altijd leuk om te gebruiken bij uitgestippelde routes, of om zelf leuke routes aan te maken !
Aan 'Kluizerij' in Erembodegem passeren we langs een veldbaan dit gebouw ; het opschrift vermeld 1674 - geen verdere info rond de betekenis/herkomst van het gebouwtje gevonden.
Midden de uitgestrekte velden zien we in de verte de St Amanduskerk (Ten Bos ; Dom Modest Van Asschelaan, Erembodegem). 
H. Rochuskapelletje aan de Vogelzangstraat in Erembodegem
Coronatijd in april 2020 betekende dat de café's verplicht gesloten waren, zodoende zijn we hier op terugpad opnieuw aan de kouters van Iddergem-Welle. Onze dorst zullen we thuis wel lessen...
Hopelijk heb je mee genoten van de wandeling - is een aanrader !

You may also like

Terug naar boven