Deze reis is voor ons een eerste kennismaking met de Luchthaven van Charleroi.
Het verhaal van deze luchthaven begint in 1919 in Gosselies, bij de inhuldiging door Koning Albert I van de eerste Belgische vliegschool.
Op 1991 wordt Brussels South Charleroi Airport (BSCA) boven de doopvont gehouden. De oprichting van deze naamloze vennootschap past in het kader van de overdracht van de bevoegdheden voor het beheer en de exploitatie van de regionale luchthavens van de staat aan de gewesten.
Vanaf 26 april 2001 wordt Brussels South Charleroi Airport de eerste Ryanair-hub op het vasteland.
Bron : https://www.brussels-charleroi-airport.com
We landen in Chania, een stadje dat we de laatste dag van onze reis wat beter zullen leren kennen.
Bij onze aankomst worden we doorgereden naar het mooie dorp Sougia.
Sougia was in de oudheid bekend als Syia, en was één van de havens van de stad Elyros.
Syia bloeide in de Romeinse periode en in de eerste christelijke jaren. In het oostelijke deel van de vallei zijn ruïnes terug te vinden van Romeinse huizen, en overblijfselen van een aquaduct.
Na de vroege Byzantijnse periode is er weinig gekend over Sougia. Het was waarschijnlijk niet meer dan een visserijregeling voor de dorpen omhoog in de heuvels (Livadas, Koustogerako en Moni).
bron : https://sougia.info/
We zijn zondag 2 juni ; het is hoog tijd om onze gids Ludwig D'Haese voor te stellen. Ieder van de 11 wandelaars kent Ludwig als gids van een eerdere wandeling bij het Zuiderhuis.
Hij weet dus welk vlees hij in de kuip heeft (en vice versa... ). Hij overschouwt zijn troepen.
Tijd ook voor onze eerste wandeling : een luswandeling in Lissos
De zon blijft ons de hele week goedgezind ; de kuiten zijn ingesmeerd ; klaar voor de eerste wandeling ! We vertrekken vanuit Sougia,...
... en komen na een kleine klim aan de vroegere Byzantijnse kerk van Sougia.
Zoals meestal het geval is bij de kerken die we passeren, weet Ludwig een sleutel te voorschijn te halen, zodat we even binnenin kunnen gaan kijken
Ludwig vertelt ons een verhaaltje...
We vervolgen onze tocht 
Opgelet voor de stenen !
De omgeving is een bloemenparadijs, waarbij vooral de roze oleander heel talrijk, en met een uitbundige bloei, aanwezig is. Reusachtig groot worden de struiken - Marijke lijkt er een kaboutertje naast
Door heel de streek vinden we prachtige kapelletjes, meestal in handwerk, die een herinnering aan een diep verdriet meedragen.
Onze eerste wandeling eindigt in de haven van Sougia. De boot van  Yiannis zal ons de komende dagen naar onze tochten brengen, of was het nu afhalen (is niet altijd zo duidelijk...) ?
Zicht op het strand van Sougia vanaf de vissershaven
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben Kretenzers voor Griekenland gevochten. In mei 1941 landden Duitse parachutisten in het westen van Kreta in een poging het eiland over te nemen. Na een zware strijd tussen Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Grieken enerzijds en Duitsers anderzijds, viel Kreta uiteindelijk in handen van de Duitsers. Het was de eerste grootschalige luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis die zo kostbaar was dat de Duitsers nooit meer een belangrijke luchtlandingsaanval zouden uitvoeren.
Bron : Wikipedia
Ludwig breide er nog een strandwandeling aan... met - onder meer - zicht op de keien en grotten
We brengen nog een bezoek aan de 'nieuwe kerk' (Basiliek A) van Sougia, kerk van de heilige Moeder
Ontbijt en avondmaal hebben we de hele week in de tuin van Restaurant Rebetiko, in de hoofdstraat van Sougia. We werden er heerlijk verwend !
Maandagochtend gekuierd langs het strand van Sougia
Sougia, waar poezen een luilekker leventje hebben
In El Greco, hadden de meesten van ons een kamer ;
's ochtends, voor de start van de wandeling, werd er samengekomen onder de moerbeiboom
Maandag 3 juni : dagwandeling van Lissos naar Paleochora
Zalig vertoeven op de boot van Kapitein Yiannis,...
die ons naar ons startpunt van de wandeling brengt : de oude stad Lissos
Track van de wandeling
Kort na de start van de wandeling, komen we aan de archeologische site van het antieke Lissos.
Opnieuw komen we aan een oude kapel, met bijhorende bel,...
En opnieuw kunnen we eens binnen kijken
In de oudheid, was Lissos bekend om zijn beroemde tempel van Asklepios (Aesculapium), waarnaar mensen uit heel Kreta naartoe kwamen om te genezen door de lokale wateren.
Beperkte groepsfoto - mijmeren over hoe het vroeger zou zijn geweest...
Even de tijd nemen om rond te zien - let tevens op de geel-zwarte streep die het E4-pad aanduid
De Europese wandelroute E4 loopt van Spanje naar het Griekse deel van het eiland Cyprus.
Als de E4 voltooid is, dan voert deze vanaf Gibraltar door de landen Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland (inclusief Kreta) en Cyprus.
De E4 komt niet door Nederland en België. Het dichtst in de buurt is de route door Zwitserland, waar de route in de buurt van Genève kruist met de populaire wandelroute E2, die wel door België en Nederland loopt.
De Europese wandelroutes worden uitgezet en beheerd door de Europese Wandelvereniging, waar vanuit Nederland de Stichting Lange Afstand Wandelpaden is vertegenwoordigd.
Het is genieten van de fantastisch mooie zichten,
 lopen langs de bergwand met daarnaast de zee
De veters dichtknopen is hier wel belangrijk
Daar zien we Paleochora liggen !
 Nog even een korte pauze inlassen
en nog even verder stappen !
 De afdaling is ingezet
Paleochora is een groot dorp aan de zuidwestkust van Kreta . Volgens historische bronnen, zou het op de plek liggen waar vroeger de Dorische stad Kalamidi lag. Hoewel het maar 72 kilometer van Chania stad ligt, is er maar liefst anderhalf uur nodig om met de auto hiernaartoe te komen.
Het dorp ligt gedeeltelijk op een soort schiereiland en aan beide kanten van het schiereiland zijn er stranden. Het mooiste strand ligt aan de westelijke kant, dat is het grote zandstrand dat goed georganiseerd is en waar veel ligbedden en parasols zijn.
Na een deugddoende verfrissing, zijn we blij terug bij Yiannis op de boot te kunnen.
Nog een laatste blik op Paleochora
Back to Top