Onze reis naar Extremadura met Zuiderhuis kon - jawel tengevolge Corona - voor het 2e opeenvolgende jaar niet doorgaan,....
Zo schreven we ons in voor een Zomerse wandelweek in de Ardennen', met de ons welbekende gids Ludwig.
Ik moet toegeven, na zo'n lange periode dat we nauwelijks contacten hadden, was het wel wat wennen om een week samen te zijn met een groep... 

Dit beknopte verslag zit wat anders in elkaar dan de fotoverslagen die ik gewoon ben te maken : de eerste dag van deze wandelweek heb ik vrij vlug beslist mijn camera een weekje rust te gunnen, en heb die pas de laatste dag terug meegenomen op tocht. ​​​​​​​

We verbleven in Hôtel du Lac, Seestrasse 53, 4750 Bütgenbach :
een rustig hotel met verzorgde kamers, waar het eten echt lekker was.
Jawel, ik start mijn verhaal bij de laatste - facultatieve - wandeling van ons verblijf : een wandeling rond het meer van Bütgenbach
Het meer kan bewandeld door het volgen van deze uitpijling,
of via de wandelknooppunten : 45 - 42 - 57 - 56 - 9 - 6 - 55 - 50 - 49 - 45
Ludwig gaf ons een variante op deze wandeling, goed voor zo'n 12 km.
Vanuit Bütgenbach kan je de GR 56 Warche-variant bewandelen van de GR-etappe van Robertville naar Büllingen : 
De wandeling start aan het eind van de damwand van het meer van Robertville. Op een klein, avontuurlijk pad blijf je altijd dicht bij het water. Vanaf het kleine dorpje Outrewarche stap je over op het 'Warche-tour-pad'. Dit leidt naar het dorp Weywertz. Tot Bütgenbach blijf je de Warche volgen, om uiteindelijk het dorp Berg en de damwand van het meer van Bütgenbach te bereiken. 
Bron : Tourist Info Bütgenbach
Zijn we even de weg kwijt, of is iedereen aan het meezoeken naar de GR ???
Het stuwmeer van Bütgenbach (120 ha), ligt op de rivier de Warche. 
Deze stuwdam werd aangelegd van 1929 tot 1932, en heeft een hoogte van 23m.
De belangrijkste functie van de dam is het beheersen van de Warche, daar deze één van de meest onberekenbare waterlopen van België is. 
Aan de overkant ligt KulturCafé Burgtrassen.
De centrale kan jaarlijks ongeveer 2,2 miljoen kWh energie leveren, en wordt uitgebaat door Electrabel.
Schaduw kruiskruid - Seneco ovatus
Reuzenzwam (met dank aan de app Obsidentify - een aanrader !)
Alle wegen leiden naar Bütgenbach...
Fotograaf in actie
Grote Canadese Gans - Branta canadensis
De grote Canadese gans is een gans uit Noord-Amerika en Canada. In Nederland en België is de soort regelmatig terug te vinden ; het gaat meestal om ooit ontsnapte volière- en parkvogels. De soort kruist nogal eens met brandganzen en kleine Canadese ganzen. Daardoor zijn er allerlei mengvormen te vinden, die herkenning soms wat lastiger maken. 
Het stuwmeer is een toeristische trekpleister voor watersporters.
Men kan er zeilen, windsurfen, kajak varen, waterfietsen, zwemmen, sportvissen,... Motorboten zijn er niet toegelaten.
Bron : Tourismusagentur Ostbelgien
Deze 'grote stinkzwam' kreeg onze algmene aandacht.
De Warche is een zijrivier van de Amel, en behoort tot het stroomgebied van de Maas.
Het water dat door deze rivier stroomt, is afkomstig van de stuwmeren van Bütgenbach en Robertville.
De Warche ontspringt op 660m ten oosten van Hünnigen en Honsfeld, in de buurt van de Duitse grens. In het brongebied komen meerdere beken samen, die door het bos richting Büllingen meanderen.
Donderdag 29/07/2021 wandelen we de 'Warchetour' vanuit Bütgenbach
We wandelen deels op de 'Weg van de herdenking' : Een 97 km lange wandelroute, als herinnering aan de gebeurtenissen en gevolgen van WOI en WOII. De wandeling 'Weg van de herdenking' loopt langs de prachtige natuur van de Eifel, maar ook langs bunkers en gedenkstenen, die getuigen over de bewogen eerste helft van de 20e eeuw die deze regio verscheurde.
De wandelroute 'Weg van de herdenking' wordt aangeduid met een Vredesduif.
We wandelen opnieuw langs de GR56-Warche variant
Langs de Warche is er een overvloed te vinden van de Moerasspirea - Filipendula ulmaria.
De bloem heeft een sterke geur, die enigszins overeenkomt met die van hyacinten. De bloemen bevatten geen honing, maar de insecten halen er stuifmeel uit.
De plant komt in heel Europa voor, maar vooral in Midden en Noord-Europa in vochtige weiden en op andere vochtige plaatsen.
Vrijdag 30 juli 2021 : Luswandeling Baraque Michel (vanuit Weismes)
De Baraque Michel is de naam én van een herberg, én van de omliggende hoogveenvlakte in de Belgische Ardennen. 
De plaats ligt in een langlaufskigebied op een hoogte van 678 meter. 
Voor de Eerste Wereldoorlog was het een grenspunt met Pruisen en de hoogste top van België. Sindsdien ligt de plek op het punt waar drie gemeentes elkaar raken: Jalhay, Malmedy en Waimes. 
Bron : Wikipedia
Ik had nog geen gelegenheid om onze gids voor te stellen : Ludwig D'Haese
Zaterdag 31 juli 2021 : Luswandeling vanuit Weywertz
De rode wouw is een vogel uit de familie van de arendachtigen. Het is één van de weinige roofvogels die je vrijwel alleen in Europa aantreft, van Spanje tot Zweden.

Een volwassen rode wouw is zo’n 62 cm groot, met een spanwijdte van ongeveer 160 cm.
De rode wouw heeft een roodbruin verenkleed, met een lichtere kop. De ondervleugels tonen lichte, bijna witte, ‘vensters’ op de binnenste handpennen. De diep gevorkte staart, die aan de bovenzijde roodbruin is en aan de onderzijde bleker, wordt tijdens de vlucht voortdurend gekanteld is erg kenmerkend.
De rode wouw is een trekvogel. Broeden doet hij in grote delen van Centraal- en Zuid-Europa. In België is er in de Oostkantons een gezonde broedpopulatie maar broedgevallen in Vlaanderen zijn een zeldzaamheid. In Zuid-Europa gaat hij overwinteren. Het is één van de weinige roofvogels die Europa dus nooit verlaat. De rode wouw geeft de voorkeur aan halfopen landschappen, waar er in de open gebieden kan gejaagd worden en in de bossen kan gebroed worden.
Bron : Natuurpunt
Zondag 1 augustus 2021 : Luswandeling vanuit Malmedy, Moulin du Baeyehon
De waterval van de Bayehon is een 9m hoge waterval, in de nabijheid van het dorp Longfaye (7km ten noorden van Malmedy), gelegen op een hoogte van 510m.
Het is de hoogst bevaarbare waterval voor kajaksporters in België. Deze natuurlijke waterval ligt op het verloop van de Ruisseau de Bayehon. De waterval ligt in een diepingesneden boskloof. Je kan het bereiken via een wandelpad vanuit de watermolen Moulin de Bayehon.
Maandag 2 augustus 2021 : Naar de Neus van Napoleon, het Kasteel Reinhardstein en de Stuwdam van Robertville ; we starten de wandeling vanaf de Barrage-Robertville
Even pauzeren op een brugje over het water
Het Wilgenroosje is een vrolijk bloeiende bloem waarvan de bladeren en wortel gegeten kunnen worden. 
In de bladeren zit veel vitamine C. Deze plant werd oorspronkelijk gevonden op het hele Euraziatische continent, met uitzondering van het Middellandse Zeegebied en Noord-Amerika. 
De plant heeft geneeskracht en wordt in de volksgeneeskunde voornamelijk gebruikt om de mond mee te spoelen en om huidwassingen te doen tegen bijvoorbeeld aambeien.
Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen.
Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10cm in doorsnee. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15cm hoog worden.
Het vruchtlichaam is opvallend geel gekleurd en kan door droogte en ouderdom oranje kleuren.
Bron : Waarnemingen.be
Dinsdag 3 augustus 2021 : Van de Geronsterebron naar de Venen van Malchamps
We staan hier op het Vliegveld van Spa, een privé-luchthaven die gebruikt wordt door piloten van Formule 1 (6km van circuit Francorchamps).
Het uitzicht was er mooi,... jammer dat we er, een beetje verwaterd aangekomen tengevolge het trotseren van een heuse plensbui, niet echt welkom waren in de cafetaria (iedereen heeft wel eens een slechte dag, niet ?)
 
De Pouhon Pia is een bron in de Belgische gemeente Spa. De bron ligt ten zuiden van Spa in het bos op ongeveer 100 meter van de Chemin des Fontaines.

Op enkele meters van de bron stroomt er een langs de bron van Pouhon Pia een beek de helling af. Het water van de bron is afkomstig uit het Veen van Malchamps en is ijzerhoudend en koolzuurhoudend. De bron ligt op een hoogte van 400 meter. Naast de bron staat een schuilhut.
De Géronstèrebron
Het water van deze bron (op een hoogte van 400 meter), heeft een zwavelsmaak en wordt vooral aanbevolen voor aandoeningen van de luchtwegen. 
Tsaar Peter de Grote bezocht de bron regelmatig om er van het water te drinken. Het water stond bekend voor zijn sterke smaak (ijzer- en koolzuurhoudend), en kreeg de bijnaam l’Enragée (het razende water).
Woensdag 4 augustus 2021 : Luswandeling in de vallei van de Tros Marets
Start van de wandeling : Ferme Libert, Malmedy
De Trô Maret is zonder twijfel de meest spectaculaire bergrivier van België. Gelegen aan de rand van de Hoge Venen biedt dit woeste gebied een avontuurlijke en zeer gevarieerde wandeling.​​​​​​​
-------------
De Roodbruine Slanke Amaniet is een zeer algemene Amaniet welke behoort tot het subgenus Amanitopsis. Hij wordt vooral onder loofbomen op zure grond gevonden, maar af en toe wordt hij ook onder naaldbomen gevonden.
De hoed is lichtbruin tot roodbruin gekleurd, in het midden is hij vaak donkerbruin gekleurd. De hoed bevat zelden velumresten en de hoedrand is al op jonge leeftijd duidelijk gegroefd.
De steel is wit tot licht (rood)bruin gekleurd, is makkelijk breekbaar en is hol van binnen. De steel is kaal, maar bevat soms ringen met kleine bruinige wratjes. De steel bevat geen ring en heeft een smalle knolvoet. Deze knolvoet bevat een beurs welke wit gekleurd is aan de buitenkant en bruin van binnen.
Bron : Waarnemingen.be
Vingerhoedskruid
Mijn week-verhaal is hierbij aan zijn einde, of nog niet helemaal : hieronder nog een laatste foto - ééntje van bij ons thuis :
Dankzij de meerdere wandelvakanties met Ludwig, hebben we bij ons thuis een 'Ludwig-hoekje' aangelegd.
Dikke merci aan Ludwig, voor dit mooie aandenken, en voor alweer het verzorgen van een mooie wandelweek !
Dank aan alle medewandelaars voor jullie verrijkende aanwezigheid ! Groetjes van Geert en Riet 

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven