Gisteravond zijn we per trein aangekomen in Xian. 
Vandaag, 15 april 2024, komen we in Xian oog in oog te staan met het strijdlustige terracotta-leger van Keizer Qin Shi Huang !​​​​​​​
In maart 1974 groeven boeren op ca. 40km ten noordoosten van Xian een waterput. Op    40m diepte stuitten ze opeens op enkele terracotta beelden van soldaten, die later bleken te behoren tot een leger van naar schatting 6.000 à 7.000 soldaten, paarden en koetsen.
Het leger bleek een onderdeel te zijn van de grafheuvel van Qin Shi Huangdi, dat zich 1,5km ten noordwesten bevindt van de plek waar het terracotta leger werd gevonden.
Qin Shi Huangdi was geobsedeerd door de dood. Op 13-jarige leeftijd liet hij voor zichzelf een uitgebreid mausoleum aanleggen. Een terracotta leger moest Qin Shi Huangdi in het hiernamaals tegen vijandige staten beschermen. 
Naar verluidt zijn 700.000 dwangarbeiders te werk gesteld om dit enorme mausoleum te bouwen. Na de dood van de eerste keizer in 210v.Chr. werden de kinderloze vrouwen van de keizer, slaven, ambtenaren en hofpersoneel levend in het mausoleum mee begraven, opdat niemand de plek van het graf zou verraden.
Toch moeten er mensen zijn ontkomen, want de beroemde geschiedkundige Sima Qian uit de Han-dynastie - de dynastie die volgde op de Qin-dynastie - beschrijft het mausoleum als een ondergronds paleis met rivieren van kwik en een plafond vol edelstenen waarmee de kosmos werd nagemaakt.
Bron : China van Inge Jansen, uitgegeven door Dominicus
De terracotta beelden van krijgers en paarden zijn gemaakt van zware klei uit de directe omgeving. De beelden zijn zo gemaakt, alsof ze beweging uitdrukken. De krijgers zijn 1,78 tot 1,87m groot. Elke terracotta soldaat heeft individuele kenmerken.
In kuil 1 van het Terracotta Leger zijn 1.100 soldaten en 32 paarden opgegraven.
Behalve het leger zelf, zijn ook talloze kleinere groeves gevonden met terracottabeelden van ambtenaren, arbeiders, muzikanten, en zelfs dieren, allemaal bedoeld om de keizer te vergezellen in het hiernamaals. 
Bron : www.bezoekchina.nl
Boogschutter
Hoge legerofficier
Midden in het centrum van Xian staat de eeuwenoude Klokkentoren - The Bell Tower.
Tijdens de Ming-dynasty had elke stad een klokken- en trommeltoren. Aan het begin van de dageraad werd de klok geluid, aan het begin van de schemering op de trommel geslagen.
De Klokkentoren (1384 ; gerestaureerd in 1739), het symbool van de stad, werd in 1582 naar zijn tegenwoordige plek verhuisd.
Het vierkante grondvlak van de toren is van steen. Er bovenop staat een uit twee verdiepingen bestaand houten bouwwerk (27,4m hoog), met drie sierlijke omhooggebogen, boven elkaar liggende dakranden. Bij de bouw van de houten toren zijn geen spijkers gebruikt.
Bron : China van Inge Jansen, uitgegeven door Dominicus
Kai Yuan Shopping Mall
De Trommeltoren (1380) staat iets ten westen van de Klokkentoren. Het stenen grondvlak (56,2m lang ; 38m breed ; 7,7m hoog) heeft aan twee kanten een boogpoort, waar de weg doorheen loopt.
Op het grondvlak staat een houten bouwwerk, bestaande uit twee verdiepingen van geglazuurde dakpannen.
Bron : China van Inge Jansen, uitgegeven door Dominicus
Van de Trommeltoren naar het noorden loopt de Beiyuanmen, een levendige straat die toegang geeft tot de moslimwijk.
Deze kleine krokodil lag er, versierd als een draak, tussen de vele eet-standjes
Goed-gezinde kinderen op schoolreis
Onze eerste dag in Xian werd afgesloten met een avondmaaltijd bij muziek en dans - een Keizerlijke Maaltijd met een professionele dansshow ! Ook dit was genieten voor ons !
Op dag 11 van onze reis, 16 april 2024, verkennen we de omwalling van de stad Xian - voor de liefhebbers kan dit per fiets ! Dat hoeven ze ons geen 2 maal te zeggen... 
In Xian is het behoorlijk druk, maar de stadswallen lagen er nog rustig bij ; leuk om af en toe eens naar beneden te kijken.
De Chinezen houden van beweging : op meerdere locaties in China zagen we enkelingen of groepjes mensen aan het dansen, ritmisch bewegen. Een warme aanrader om dit in ons Vlaanderenland te introduceren !
Binnen de stadsmuren : 'Guangren Temple' of 'Great Benevolence Temple' :
De Guangren-tempel werd gesticht door keizer Kangxi in 1705, tijdens het 44e jaar van de Kangxi-periode (1661-1922) van de Qing-dynastie (1644-1911). Tijdens de Qing-dynastie moesten een groot aantal Tibetaans-boeddhistische leiders een audiëntie geven aan de keizer in Peking. Daarom bouwde het Qing-hof deze Tibetaans-boeddhistische tempel in Shaanxi om de religieuze leiders onderdak te bieden en deel te nemen aan boeddhistische activiteiten.
Bron : Wikipedia
Buiten de stadsmuren is ook dit de realiteit...
Het dagelijkse leven...
Ludo in actie... 
En de Chinezen : hebben we alom gezien als vrolijke mensen die de Europeanen wel kunnen appreciëren !
Ook het zich kleden in 'feestelijke' gewaden zit er van kleins af in, evenals het 'poseren'
We wandelen door de Islamitische wijk  en genieten van de kleurrijke eetstandjes
Ook de opgehangen vogelkooitjes zijn in constante in het straatbeeld van China ; mogelijks worden hier wedstrijden mee gehouden ?
Om 20u25 nemen we de binnenlandse vlucht naar Zhangjiajie - op naar het volgende avontuur !

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven