In Beijing verblijven we in het Dongfang Hotel : een modern Hotel met een mooi bewaard 'ouder gedeelte'
De vele foto's in de inkomsthal van het hotel verwijzen naar een ver verleden waar in het gebouw belangrijke politieke beslissingen werden genomen. De dames kijken toe van op de achtergrond...
Aan 'Het Plein van de Hemelse Vrede', zien we het voormalige station van Peking. Enkele jaren geleden werd er een spoorwegmuseum van gemaakt.
Het Tiananmenplein, is 765 m. lang en 282 m. breed.
Het plein is vernoemd naar de Tiananmen (de Poort van de Hemelse Vrede).
In het midden van het plein staat het Mausoleum van Mao Zedong, waar hij sinds 1976 opgebaard ligt. Bezoekers staan op het plein in een lange rij die langzaam voortschuifelt. Eenmaal binnen, schuifelt de rij voorbij de kist, stilstaan mag niet. Veel Chinezen willen het Mausoleum ten minste één maal in hun leven bezoeken.
Bron : Wikipedia
De Zuidelijke Poort : Zhengyangmen
Een - bijna volledige - groep, met van links naar rechts :
gids Harry, Geert, Linda, Guy, Stan, Rita, Luc, Hendrika, Patrick, Lieve, Hanneke, Ludo, en (Vlaamse) gids Frank (ontbreken : Lieve, Francis en Riet)
Het Tiananmenplein, of Plein van de Hemelse Vrede, is doorheen de 20e eeuw vaak een plein van protest gebleken. In een ver verleden gaf de poort op het Tiananmenplein toegang tot de Verboden Stad, het centrum van de Keizerlijke Macht.
Het is echter ook de plek waar Mao in 1949 de Volksrepubliek China uitriep, en waar in 1989 het protest tegen de communistische partij bloedig werd neergeslagen.
Onder de foto van Mao bevindt zich de Poort naar de Verboden Stad.
Elk jaar op 1 oktober wordt de foto vernieuwd, vanwege de smog. Dit gebeurt sinds 1977 door telkens dezelfde schilder, Ge Xiaoguang.
Bron : Zuiderhuis en Wikipedia
'Kleurrijk' aanschuiven om de Verboden Stad (Keizerlijk Paleis van de Ming-en Qing-dynastieën van 1368-1911 ; gebouwd en voltooid onder Keizer Yongle in 1422) te verkennen
Bron : Wikipedia
In 1961 werd het Keizerlijk Paleis door de Chinese Staat tot monument verklaard. In 1987 werd het bij de Unesco ingeschreven als Werelderfgoed.
Bron : Wikipedia
Een processie van keramische beeldjes decoreert het dak van een gebouw, en geeft het belang van het gebouw aan.
Detail geplaveide weg aan het Keizerlijk Paleis
Kinderen genieten van de schoolreis
De Tiananmen (Poort van de Hemelse Vrede), wat het staatssymbool van de Volksrepubliek is, brandde tot twee keer toe af. De laatste keer werd hij herbouwd in 1651.
In China merken we vrij veel 'gekende' planten, zoals de pioen hieronder
De grootste gebouwen en pleinen werden aangelegd om bezoekers te imponeren. Opvallend is de symmetrie en de harmonie in bouwstijl en aanleg.
In het zuidelijke gedeelte werden keizerlijke ceremonies gehouden en examens voor mandarijnen afgenomen.
Bron : Wikipedia
Tot zover onze eerste kennismaking met Beijing ; vanavond nemen we een binnenlandse vlucht naar Dunhuang, waar we rond middernacht aankomen