Deze nacht (10/04/2024) zijn we met een binnenvlucht vanuit Beijing, aangekomen in Dunhuang in het westen van China.
Dunhuang was eeuwenlang een vooraanstaande handelsstad op de Zijderoute.
We verblijven in het Silk Road Dunhuang Hotel. 
Gelegen tegen de achtergrond van de pittoreske zandduinen van de Mingsha, vangt het hotel de geest van de Tang-dynastie met zijn unieke architectonische ontwerp - de grote daken en lange gangen van de Han en Tang-dynastieën
Uitgehouwen in de rotsen van de traag stromende Dachuan, liggen de tempelgrotten van Mogoa : een veelkleurig canvas vol boeddhistische muurschilderingen, inscripties, manuscripten en kunstobjecten.
Bron : Zuiderhuis
Deze grotten, 25 km ten zuidoosten van Dunhuang, zijn de oudste boeddhistische heiligdommen in China. Ze liggen in een groen rivierdal tussen de Sanwei- en de Mingshabergen en bestrijken een 3km lang gebied.
Volgens een inscriptie uit de Tang-dynastie werd in 366 n.Chr. met beeldhouwen begonnen door de monnik Yue Zun, die door het gebied reisde en een visioen van 1000 gouden boeddha's had. De grotten staan daarom ook wel bekend onder de naam 'Duizend-Boeddhagrotten'.
In de volgende 1000 jaar werden honderden grotten gehakt in de diepe, 1600m hoge zandstenen kliffen, die tot 1036 werden bewoond door monniken.
De grotten werden uitgehakt als dank voor een veilige thuiskomst of als wens voor een behouden reis door de barre en droge woestijn, waarin menigeen voorgoed verdween.
In de 14e eeuw werden de Mogao-grotten verlaten. In 1900 werden ze bij toeval weer ontdekt door de taoïstische monnik Wang Yuanlu, die een hongersnood in de provincie Hebei was ontvlucht. Hij stootte op een verborgen kloosterbibliotheek, muurschilderingen en soetra's die door de monniken waren achtergelaten. Wang verkocht veel kostbare voorwerpen en historische documenten aan Engelse archeologen en Franse Wetenschappers.
Acht dynastieën (4e-14e eeuw) zijn in de grotten vertegenwoordigd : Noordelijke Wei, Westelijke Wei, Sui, Tang, Vijf Dynastieën, Song, XiXia en Yuan.
De muurschilderingen in de grotten uit de Tang-dynastie (618-907),de bloeitijd van Dunhuang, zijn het best bewaard gebleven. 
Er zijn ontelbaar veel beelden van Boeddha en bodhisattva's.
Bron : China van Inge Jansen, uitgegeven door Dominicus​​​​​​​
Onze gids Frank Willems met plaatselijke gids Sue 
De tempelgrotten nodigen uit om vereeuwigd te worden op doek
Even een adempauze...
... en verder door naar de oase Crescent Spring,
Geert, Frank, Lieve, Kris en Linda poseren, na een flinke wandeling, boven de oase Crescent Spring, een meer dat de vorm heeft van een halvemaan.
Dit meer was reeds tijdens de Han-dynastie (2e eeuw v.Chr.) een toeristische trekpleister.
Bron : Zuiderhuis

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven