Vanuit Tsitsikammma rijden we door naar het Addo Elephant Park, waar we - in het Park zelf - 1 nacht verblijven
Vandaag dus geen wandeling op het programma,
vandaag doen we een 'game drive', op zoek naar olifanten, koedoes, zebra's, buffels,...
Het Addo Elephant National Park ligt op 72 km over de weg van Port Elizabeth. Het Park werd in 1931 opgericht om 11 olifanten op de rand van uitsterven te redden. Het is nu de thuisbasis van meer dan 350 van hen. Ook 280 Cape Buffalo, zwarte neushoorn, een reeks antilopensoorten, en de zeldzame loopkever, vonden er een bestemming.
Het Addo Elephant Park is een perfecte bestemming voor de avontuurlijke buiten- en natuurliefhebber.
Bron : site Addo Elephant Park
In 1919 waren de olifanten bijna uitgeroeid.
De kolonisten hadden de olifanten in de jaren daarvoor steeds verder naar onaantrekkelijke gebieden teruggedrongen, tot de olifanten zich gingen verzetten.
Om aan water te komen braken ze de citrusplantages van de boeren binnen en vertrapten alles wat ze op hun weg tegenkwamen.
De in het nauw gedreven streekbewoners wendden zich tot de regering van de Kaapprovincie.
Die huurde een van de laatste, grote blanke jagers in : majoor Jan Pretorius ging vol overgave en met dodelijke efficiëntie aan het werk. Binnen een jaar stierven 120 van de imposante dieren door zijn kogels.
Toen sloeg de stemming in binnen- en buitenland om. Plotseling zetten zich steeds meer mensen zich in voor de bescherming van de dikhuiden, waarvan slechts elf exemplaren de olifantenoorlog hadden overleefd.
Op 3 juli 1931 werden een aantal farms in het gebied, in totaal 9.712 ha, door de Zuid-Afrikaanse regering uitgeroepen tot het Addo Elephant National Park.
Er werden drinkplaatsen geboord om de olifanten in het gebied te houden. Maar dat was uiterst moeilijk : de overlevenden waren wantrouwig en reageerden agressief op mensen.
Olifanten zijn heel intelligent, ze wisten precies wie hun soortgenoten op hun geweten hadden.
Steeds weer opnieuw braken ze door de hekken van het park, en vernielden de omliggende plantages en velden.
Ranger Graham Armstrong was de eerste die er in slaagde een olifantbestendige barrière rondom het terrein op te richten.
Twee jaar lang bouwde hij de sterkste omheining ter wereld van oude liftkabels en spoorrails.
South African National Parks (SANP) heeft het Addo Elephant Park intussen zo sterk uitgebreid, dat het is uitgegroeid tot één van de meest afwisselingsrijke natuurparken van Zuid-Afrika.
Het strekt zich uit van het voormalige Zuurberg National Park, dat in 1995 werd ingelijfd, tot aan de zee.
Binnenkort worden de eerste olifanten op de stranden verwacht. Daar zul je ze dan samen met de walvissen kunnen observeren.
Bron : Lannoo's Reisgids - Zuid-Afrika
Tiptol
Mestkevers ('Miskruiers' in het Afrkaans) zijn beschermd in het park
Duizendpoot
Koedoe-vrouwtje
Hartebeest
Het 'rest camp' is uitgerust met een restaurant, een winkel, een zwembad, een caravanpark, en 24 comfortabele Kaaps-Hollandse chalets.
's Avonds hadden we nog een extra rondleiding met een plaatselijke gids
Zilverrug-jakhals
Sperwer
Hartebeest
Wrattenzwijnen
Kroonkievit
buffelstier
Hartebeest-bok