Op 12/01/2022 vertrekken we uit Kaapstad. We volgen de mooie kustroute tot in Hermanus. Onderweg houden we halt in Betty's Bay, waar we een pinguïnkolonie bezoeken.
Daarna zetten we onze tocht verder naar Kaap Agulhas, het meest zuidelijke punt van Afrika.
Betty's Bay ​​​​​​​
60 miljoen jaar geleden hadden de pinguins hun vleugels al omgeruild voor 'benige' vinnen.
Ook al kunnen ze niet vliegen, hun vinnen maken het mogelijk om onder water te 'vliegen' terwijl ze op vis jagen.
De pinguins evolueerden in de koude wateren van het zuidelijke halfrond.
Eén soort bereikte de evenaar, in de Galapos Eilanden. Nochtans, het lukte hen niet om de warme tropische zeeën over te zwemmen naar het noordelijke halfrond.
Pinguins hebben hun volle vacht nodig ten einde hun lichaamstemperatuur te behouden in de koude zee.
Om de kwaliteit van hun veren te behouden, ruien ze één maal per jaar. De wissel van veren duurt 3 weken. Tijdens de wissel van veren, kunnen zij niet in zee voor het halen van voedsel. Voor de verenwissel proppen ze zich vol, en verdubbelen ze hun gewicht. Tijdens de verenwissel leven ze van dat extra vet.
Hermanus : 
In de Walker Bay, voor de kust van Hermanus, ligt de lievelingsplek van de 'southern right whales'. In deze baai paren ze, en brengen ze tussen september en november, na één jaar draagtijd, hun baby's ter wereld. De kalveren worden ongeveer een half tot één jaar gezoogd.
Bron : Lannoo's Reisgids
Het rotspad, dat 12km langs de kust loopt, bied een goed uitzicht.
Echter, we zijn hier in januari, en moeten het stellen met deze affiche...
We zetten onze tocht verder tot 'Cape Algulhas', het meest zuidelijke punt van Afrika ;
Onderweg krijgen we de Stanleys Kraanvogel (Grus paradisea) die ook wel bekend staat als paradijskraanvogel. Hij is de nationale vogel van Zuid-Afrika. 
Bron : Wikipedia
Cape Agulhas kreeg zijn naam van de Portugese zeevaarders die in de 15e eeuw als eersten om Afrika heen voeren. Op het zuidelijkste punt van hun reis merkten ze dat de kompasnaald geen magnetische afwijking vertoonde, maar zuiver naar het noorden wees. Daarom noemden ze dit punt 'naaldenkaap'. ​​​​​​​
Waar het uiterste puntje van het Afrikaanse continentale vlak zonder ophef in zee verdwijnt, komen de Atlantische en Indische Oceaan samen.​​​​​​​
Dat is zichtbaar gemaakt door de oprichting van een eenvoudig monument op de kaap.​​​​​​​
Voor het monument ligt een groot bas-reliëf van Zuid-Afrika, waar je kan/mag opstappen ; ter verduidelijking geef ik eerst de luchtfoto die ter plaatse ter info is gegeven, en waar je effectief mensen op en naast 'Zuid-Afrika' ziet staan,...
en verder gedemonstreerd door André,...
en door Geert (staat op de Kilimanjaro)
We wandelen terug richting de Agulhas-vuurtoren, die dateert uit 1848. Na die van Green Point, is het de oudste werkende vuurtoren van zuidelijk Afrika.
Bron : Capitool Reisgidsen
De morgenstond heeft goud in de mond !
Foto op 13/01/2022 genomen aan onze heel comfortabele B&B Misty Mountain Reserve,  Spookdraai, Mainroad 20, Agulhas 
Ik kon er tevens deze muishond spotten :
Muishonde (Herpestidae) is 'n familie van klein, katagtige roofdiere. Hulle kom wyd verspreid in Asië, Afrika, de Karibiese gebied en Suid-Europa voor. Die familie bestaan uit sowat 35 spesies.
Muishonde vreet insekte, krappe, wurms, akkedisse en ander klein diertjies. Hulle sal soms ook eiers vrugte vreet. Hulle is bekend vir hulle vermoë om giftige slange, soos kobras, dood te maak.
Bron : Wikipedia Zuid-Afrika
Ongeveer 2km ten westen van de Agulhus-vuurtoren is het wrak van de Japanse trawler Maisbo Maru 38 zichtbaar, de start van onze volgende wandeling.
De 'stap roete' hiking trail van zo'n 55km start hier - maar wij nemen wel een kortere route...
Onze gids heeft een (wandel)stok meegenomen, als voorzorg voor het geval er slangen op het pad zouden liggen,...
En jawel, we 'passeren' er een molslang.
Die molslang (pseudaspis cana) is 'n slang wat regdeur Suid-Afrika voorkom. Die slang word tot 150 cm lank. Die reptiel leef in alle habitats, asook landerve. Dit is 'n groot, diklywige slang met 'n kort, beitelvormige snoet. Die slang is gewoonlik ligbruin tot baksteenrooi terwyl die Kaapse ras pikswart is. Die onvolwassene slange het mooi taankleurige en swart patrone. Die slang is bedags aktief en vreet grawende diere soos duinemolle. Die slang is nie giftig nie maar die byt kan ernstig wees.
Bron : Wikipedia – Zuid-Afrika

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven