Zaterdagochtend 27 april : Met de bus zetten we vanuit Affligem de daguitstap in, richting Middelburg
Ik en oriëntatie gaan niet zo goed samen, maar info zoeken lukt me redelijk wel.
Via onderstaand kaartje, kan je het schiereiland Walcheren zien, met aanduiding van Middelburg, waar we na een rondvaart ons middagmaal hebben.
Links bovenaan het kaartje zie je het kustdorp Domburg liggen, waar een 'vrij bezoek' gepland is.
Al in de Romeinse tijd was de omgeving van Walcheren een bewoond gebied en was Domburg een belangrijke handelsplaats. Na de 4e eeuw werd Walcheren een graafschap en in de 9e eeuw kreeg het ringwalburgen ter bescherming tegen de Noormannen.
Walcheren is een schiereiland sinds eind 19e eeuw, toen de Sloedam werd aangelegd en de spoorlijn van Zuid-Beveland werd doorgetrokken naar Vlissingen.
In de Tweede Wereldoorlog veranderde Walcheren in een grote vesting omdat de Duitse bezetter een grote aanval op het eiland verwachtte. Er werden ongeveer 200 bunkers gebouwd. Met name bij de Sloedam werd heftig gevochten en vielen vele slachtoffers. Een groot deel van Walcheren werd in 1944 door de geallieerden onder water gezet om de positie van de bezetter te verzwakken. Uiteindelijk werd Walcheren op 8 november 1944 bevrijd.

Als middelste burg tussen Domburg en Souburg, ontstond 'Middelburg'. In de 16e en 17e eeuw groeide deze stad uit tot een een van de grootste haven- en handelssteden in de Noordelijke Nederlanden.
Middelburg is de hoofdstad van Zeeland. De bestuursstad ligt centraal op het eiland. Vlakbij ligt de stad Vlissingen, met de boulevard langs de Westerschelde. Op de rede van Vlissingen komen de schepen zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken.
We zijn aangekomen in Middelburg, en stappen de Geertebrug over
Een eerste pauze is voorzien in de mooie en gezellige  Brasserie Eiggenwijzz, Langeviele 20.
Brasserie Eiggenwijzz is in mei 2012 gestart door een ouder-initiatief met 5 verstandelijk beperkte jongeren. Nu, 7 jaar later, is het aantal uitgegroeid tot 21.
We werden er vlot bediend - klaar om onze tocht door Middelburg verder te zetten !
De Kloveniersdoelen in Middelburg, is een historisch pand dat begin 17e eeuw gebouwd werd. Het werd oorspronkelijk gebruikt als schietbaan voor de schutters met bus.
Het is een prachtig pand met een schitterende typische Vlaamse gevel. Nadat de schutters uit het gebouw vertrokken waren, heeft het gebouw meerdere functies gehad ; het is onder meer bekend als voormalig militair hospitaal.
Sinds 22 juni 2013 vertoont Stichting Cinema Middelburg er films. De filmzaal met het karakteristieke balkenplafond is uitgerust met 91 stoelen en is toegankelijk voor rolstoelen.
Tijd om onze rondvaart te starten. Zoals je ziet, is de zon al van de partij !
... en de chauffeur - misschien komt hij jou bekend voor - is er klaar voor...
... en iedereen is er - voorlopig - nog gerust in
de brugjes zijn hier 'vrij laag' gebouwd - regelmatig bukken is de boodschap !
Middelburg is van ouds een rijke stad die in de zestiende en zeventiende eeuw erg floreerde. De erfenis hiervan is nog steeds goed merkbaar in de stad. Zo kom je overal prachtige oude panden tegen die nog steeds de sfeer van de gouden eeuw uitstralen.
Huidige stadskantoor aan het Kanaal door Walcheren
De Oostkerk van Middelburg is een prachtige oude achtkantige koepelkerk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De kerk werd speciaal gebouwd voor de protestante gemeenteschap van Vlissingen en wordt nog steeds door deze gemeente gebruikt. De Oostkerk is in de classicistische barokke stijl gebouwd en behoord tot de mooiste koepelkerken van Nederland.
Het interieur van de Kerk is mooi, en tegelijk vrij sober. Het witte orgel is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw. De kerk is geheel opgetrokken uit natuursteen waardoor de kerk een statige uitstraling heeft. Op de kerk zijn opvallend veel gebeeldhouwde beenderen en skeletten terug te vinden.
Lange Jan
Midden in het historische centrum van Middelburg staat de Lange Jan. De Lange Jan is de toren van de voormalige Abdij van Middelburg. De toren is 90,5 meter hoog, waarmee hij net buiten de top tien van hoogste kerktorens van Nederland valt.
Het oudste deel van de toren is gebouwd in de veertiende eeuw. In de eeuwen hierna is de toren meerdere malen gerestaureerd en vergroot. Tijdens de het bombardement van 1940 raakt de toren zwaar beschadigd. De spits van de toren is nadien in een wat sobere stijl herbouwd.
De Lange jan is één van de populairste attracties in Middelburg. De toren kan namelijk tot ongeveer de helft beklommen worden. De 207 treden leiden je naar een plateau wat opengesteld is voor het publiek. Vanaf dit plateau heb je een prachtig zicht over de stad en zijn omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de verschillende eilanden die bij Zeeland horen en Zeeuws-Vlaanderen zien liggen.
In de 'Beschryving van Zeeland' van Isaak Tirion uit 1751 wordt  geschreven over het Schuttershof van den Edelen Handboog, het oudste schuttershof van de stad. Er worden nog twee schuttershoven beschreven: het Schuttershof van den Voet- of Kruisboog (de huidige Sint Jorisdoelen op de Balans) en het Schuttershof van de Busse of der Kloveniers (de huidige Kloveniersdoelen Achter de Houttuinen).
 In 1611 verhuisde het schuttersgilde naar de 'Kloveniersdoelen Achter de Houttuinen' (zie 1e foto)- wellicht behield het pand nog enige tijd de herbergfunctie.
De haven van Middelburg wordt tegenwoordig nog uitsluitend gebruikt voor de pleziervaart. In jachthaven de Arne is ongeveer plaats voor ongeveer 270 bootjes. In het Prins Hendrikdok is door de lage brug alleen plaats voor motorbootjes. Vanuit de jachthaven de Arne kun je via het kanaal van Walcheren naar het Veerse meer of de Westerschelde varen.
Drijvende woningen
Op verschillende plekken in de stad kom je de gedichten tegen. De gedichten zijn op verschillende plekken op gevels geschilderd.
Het project startte in 2009 en zal uiteindelijk uit vijfentwintig gedichten bestaan die verspreid over de stad te lezen zijn. De gedichten gaan in hoofdzaak altijd over mensen, zee en land. De verschillende gedichten moeten uiteindelijk een gedichtenwandeling door de stad gaan vormen. De gedichten zijn een leuke versiering van de grauwe zijgevels in het centrum van Middelburg.
Hier hebben we onze 'chauffeur' opnieuw...
Een getijdenmolen wordt aangedreven door het tij. Bij vloed wordt een bassin gevuld en bij eb geleegd. Wanneer het water uit het bassin vloeit, stroomt het langs de molen en zet daarbij het waterrad in beweging. Deze molens werden voornamelijk langs de kust gebouwd. Zij werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het concept van de getijdenmolen ook gebruikt om elektriciteit op te wekken.
en bukken !!!!
onze leuke boottocht zit er op
Waterfiguurtjes sieren het wateroppervlak
Leuke winkelvitrine
Het stadhuis van Middelburg is een imponerend gebouw op de markt van de stad. De bouw startte aan het einde van de vijftiende eeuw en zou ongeveer 50 jaar in beslag nemen. Het stadhuis is in de gotische stijl gebouwd. De luiken van het gebouw vallen erg op door hun rood witte beschildering.
Op de façade zijn vijfentwintig beelden aangebracht...
...van Zeeuwse graven en gravinnen.
Tijd voor ons bezoek aan 'Sjakies Chocolademuseum', Vlasmarkt 51 in Middelburg.
In dit handelspand werd in de 17e en 18e eeuw reeds cacao verhandeld.

Sjakie’s Chocolademuseum:
Het meest interessante chocolademuseum van de hele wereld vind je in Middelburg. Wij vertellen het verhaal van boon tot chocolade en alles dat daarbij hoort. In de sfeervolle ruimte nemen wij je mee naar Afrika, midden in de cacaoplantages. Wij laten je cacao en chocolade zien, ruiken, voelen, proeven en beleven.
Een volwaardig bezoek aan Sjakie’s Chocolademuseum duurt volgens ons 120 minuten.
Heeft u haast, dan graag een andere keer terug komen.
Houdt u niet van chocolade, dan graag iemand anders sturen.
Heeft u geen geduld, koop dan gewoon een reep chocolade.
Bron : www.chocolademuseum.nl
Voor echte lekkerbekken : proeven, proeven, en proeven...
Oog voor de herkomst van de chocoladebonen
Gepassioneerde vrijwilligster :
Wij zijn een stichting dat uit ideologisch oogpunt een museum hebben omgezet om aandacht te vragen voor ons goede doel. Wij doen dit zonder subsidie en 100% vrijwillig. Het entreegeld gebruiken wij voor het openstellen van de ruimte, aankopen chocolade en facilitairen en aankleden van het museum. Mocht er nog geld overblijven, dan gebruiken we dit om de Willi Wonka Villa te realiseren.
Voor meer info : www.williewonkavilla.nl
Doel : het creëren van een magische zorgplek in Zeeland - daar gaan we families met zieke kinderen een droomvakantie bezorgen
Ondertussen zijn we onderweg naar de bus
Zoutelande zou te druk zijn, wij gaan richting...
Domburgaltijd al een geliefde plek bij badgasten.
Domburg: de mondaine badplaats én kunstenaarskolonie. Schilders Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen er speciaal voor naar de Walcherse kust: het bijzondere licht in Domburg. De plaats is al sinds jaar en dag bekend vanwege zijn gezonde lucht en bijzondere licht. 
Zonder woorden...
Domburg is al sinds de Romeinse tijd een bekende plek om te kuren. In de 19e eeuw is het nemen van een bad in de zoute zee bekend geworden. Het werd gezien als nieuwe geneesmethode. Dokter Johan Mezger zag de potentie van Domburg als kuuroord. Mezger was een Nederlandse arts en masseur uit Amsterdam. Hij was de grondlegger voor fysiotherapie en heeft veel voor Domburg betekend.
Mezger haalde veel invloedrijke mensen naar de kustplaats. Zelf verbleef hij altijd in Villa Irma, net buiten Domburg. De Mezgerwandeling die je kunt wandelen in Domburg komt langs verschillende statige buitenverblijven van de patiënten van de beroemde dokter. Er staat ook een standbeeld van Dr. Mezger in Domburg, op ‘t Groentje.
Domburg heeft het predicaat van Heilzame zeebadplaats. Het voldoet aan de internationale criteria van de Deutsche Heilbäderverband. Het zeewater, het klimaat en de bodemproducten hier hebben een heilzame werking. Het zeewater bij Domburg is onderzocht en blijkt helend te werken. Domburg is, samen met Cadzand, de enige Nederlandse kustplaats die dit predicaat mag voeren.
Belgische en Noorse militairen namen als onderdeel van 41 Royal Marine Commando deel aan de landing bij Westkapelle op 1 november 1944. De opdracht van de eenheden was het veroveren van de strook van Westkapelle tot aan Breezand. Zij moesten daarbij de kustbatterijen bij Westkapelle, Domburg en Oostkapelle uitschakelen.
Op 4 november kwamen de Belgische en Noorse eenheden in Domburg aan. Zij schakelden daar enkele kustbatterijen uit en zuiverden de omgeving van Duitse militairen waarbij vele slachtoffers zijn gevallen.

Dikke merci aan Pasar Denderleeuw voor de organisatie van deze prachtige dag-uitstap !
Het eiland Walcheren, en de stadjes Middelburg en Domburg zijn dermate interessant, dat we dit onmogelijk in 1 dag kan rond krijgen.
Jullie hebben ons laten proeven van dit mooie gebied, het is aan ons om er eventueel een vervolg aan te breien !

Mogelijks ook geïnteresseerd in :

Terug naar boven