Pasar Liedekerke organiseert, in samenwerking met de Cultuurdienst van de gemeente Liedekerke : het wandel- en kunstenparcours 'De Blik van Bruegel'.
De gegidste wandeling van 7km start aan de kapel van Sint-Anna-Pede
Uithangbord van dit evenement
De wandeling is, ook zonder gids, gemakkelijk te volgen via deze wegwijzers.
Overzichtskaartje van de wandeling
Leuk dat de wandeling loopt langs 'trage wegen' en wandelknooppunten
De spoorwegviaduct boven de Pedevallei, op de spoorlijn Brussel-Gent, werd gebouwd in 1929. De vallei bood geen vaste ondergrond om een berm op te maken, dus werd beslist om een viaduct te bouwen. Het viaduct heeft een lengte van 600 meter en een hoogte van 18 tot 20 meter.  De lijn werd geopend in 1932 voor snelverkeer, met het oog op de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Het viaduct werd als monument beschermd in 2004. Momenteel wordt het viaduct verbreed van twee naar vier sporen, met een maximale vrijwaring van het oorspronkelijke uitzicht.
Onder de viaduct zien we dit werk van Georges Rousse.
Het kunstwerk bestaat uit een half transparante constructie van houten latten. Dit ‘huis’ is gedeeltelijk beschilderd, ogenschijnlijk zonder enige vorm of bedoeling. Het is een vorm van gezichtsbedrog die net zo lang duurt tot dat ene point of view is gevonden waarin het beeld zich voltrekt. Alle geschilderde fragmenten vormen samen één grote cirkel, die slechts vanuit één hoek te zien is.

We stappen nog even verder langs het viaduct,..
... en zien er nog het kunstwerk Exit van Koen van den Broek :
een drie-dimensionele werk dat  geplaatst werd onder één van de 17 bruggen van het spoorwegviaduct. Doorheen een deur heb je als toeschouwer zicht op een fictief landschap dat zowel stedelijke als natuurlijke elementen bevat.
In de omgeving van het IJsbos, zien we  dit kunstwerk van 'Dilbeek Curtain Pavillion'
Het kunstwerk bestaat uit een cirkelvormige structuur uitgevoerd in aluminium en doek.

Door het naast elkaar plaatsen van stillevens – foto’s van een aantal Bruegelschilderijen – en de stille natuur,...
... komt de bezoeker terecht in een tussenruimte waar foto en realiteit...
... bijna naadloos in elkaar overlopen.
Leuk knuffelmomentje
Kunstwerk Bas Smets – ‘Des craeyen ende raven aes’:
Pieter Bruegel de Oude stelde zijn schilderijen samen als een collage van landschappelijke elementen die hij op zijn reizen gezien had. In het schilderij ‘De triomf van de dood’ verbeeldt hij een apocalyptisch landschap, waarin de bomen vervangen zijn door folterwielen.
Bas Smets bouwt een fragment van dit schilderij na in de realiteit, op een plek waar Bruegel dit had kunnen zien. De folterwielen, die destijds omschreven werden als ‘aas voor de kraaien en de raven’, zullen dienst doen als rust- en zangplaatsen voor vogels. Hiermee maakt Smets de cirkel rond tussen perceptie, verbeelding en constructie.
De Sint-Gertrudiskerk van Sint-Gertrudis-Pede (Dilbeek) : een neo-gotische kerk uit 1907 ; ze werd gebouwd nadat de vorige kerk, op bevel van de Franse overheid, in 1798 werd verwoest. De eerste vermelding op deze plaats was een kapel uit 1380.
Sint-Gertrudis-Pede ontstond rond de plaats waar verschillende kleine beekjes samenvloeien om de Pedebeek te vormen. De grootste zijwaterloop is de Laarbeek. Rond deze beekjes lager er drie versterkte hoeves, die oorspronkelijk van de abdij van Nijvel afhingen, en later van de Heren van Gaasbeek.
Deze reuze-grote spiegel, een werk van Filip Dujardin, was letterlijk een blikvanger in het landschap.
Volgens de legende was Sint-Gertrudis, abdis van Nijvel, onderweg naar Lennik, toen haar koets in de modder bleef steken. Ze was daarom verplicht haar weg te voet verder te zetten. De naam 'Pede' zou komen van de latijnse vertaling van "te voet".
 In 1890 werd Sint-Gertrudis-Pede een autonome parochie. De parochie strekt zich uit over 4 gemeenten, met name Schepdaal, Sint-Martens-Lennik, Itterbeek en Vlezenbeek. De gehuchten Rosweg en de Verloren Hoek (in de volksmond 'Hoek van Pede' genaamd) behoorden tot de parochie van Sint-Gertrudis-Pede.
In Isabellastraat komen we aan de 18e eeuwse vierkantshoeve - de oude lambiekbrouwerij - Goossens. Oorspronkelijk was de brouwerij (net als brouwerij De Neve en brouwerij Eylenbosch) eigendom van het Kasteel van Gaasbeek.
Tijd om even onze gepassioneerde gids te laten zien
Brouwerij Goossens was jarenlang, in het Pajottenland, één van de belangrijkste producenten van Lambiek en Geuze.
Sinds 2017 wordt in brouwerij Goossens opnieuw bier gebrouwen.
bron : http://www.sint-gertrudis-pede.be/Geschiedenis.html
We zijn onderweg naar de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen ; Lostraat 84, 1703 Sint-Gertrudis-Pede)
De Pedemolen zou de enige maalvaardige korenwatermolen zijn van het Pajottenland ; het is een beschermd monument sinds 1975
De oorspronkelijke molen uit 1392 maakte deel uit van de vijf banmolens van het Land van Gaasbeek. De huidige molen werd in 1763 gerestaureerd, en uitgebreid met een woonhuis. Hij bleef tot 1963 met waterkracht malen. In 1970 werd de maalderij volledig stilgelegd.
In 1989 werd de molen eigendom van de gemeente Dilbeek. De molen werd gerestaureerd, en is opnieuw maalvaardig.
Zichten op de waterpartij...
... aan de molen
Het molendomein werd uitgebreid met spaarvijvers, een boomgaard, een waterzuivering en weiden.
Vandaag doet het monument enkel nog dienst als toeristische attractie en malen vrijwillige molenaars elke tweede en vierde zondag van de maand voor het publiek.
Het hoofdgebouw is opgetrokken in baksteen met een bovenslag waterrad.
De eerste afbeeldingen van de molen dateren uit de 16e eeuw, nadat Bruegel de molen als model nam voor zijn schilderijen 'De Terugkeer van de Kudde' en 'De ekster op de galg'.
Na enig overleg wordt besloten om onze weg verder te zetten ; onze drink wordt uitgesteld tot we terug zijn in Liedekerke
Wandel- en fietsliefhebbers kunnen nog een andere route uitkiezen.
In de werken van Bruegel, zie je niet de landschappen zoals die in werkelijkheid waren. Wat we bij Bruegel zien, zijn 'composities'.
Bruegel vermengde lokale elementen met landschappen die hij tijdens zijn Italiëreis had gezien, of die hij zich gewoon verbeeldde.
De verwijzingen naar het Pajottenland zijn vooral op de voorgrond van de schilderijen te zien : de boerenstulpjes, de kerken en molens, minitaferelen, mensen en planten.
De knotwilgen kan je o.a. terugvinden in het schilderij 'De Sombere Dag', één van Bruegels meest gekwelde landschappen. Je ziet er hoe boeren wilgen snoeien om er takkenbossen van te maken.
Het knotten van de bomen was een gemakkelijke manier om aan brandhout te komen. De bomen maakten immers elk jaar nieuwe takken, en stonden vlakbij de huizen. Koppie, koppie, onze voorouders !
bron : Plusmagazine april 2019
Terug nu naar 'onze' kunstenaars :
Hier zijn we aan Kinderspelen van Landinzicht. De speeltuin bestaat uit objecten uit het landschap : autobanden, strobalen, badkuipen, containers.
Een ode aan het buitenspelen op een symbolische locatie : de 'geboorteboomgaard' staat immers symbool voor de wens dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde, groene, en kindvriendelijke gemeente.
Aan de Roomstraat zien we "Hof te Rome"
Het meest spectaculaire kunstwerk is wel 'Artefact' van Filip Dujardin :
een gigantische rots duikt op, midden de - nog kale - kouter.
Fotograaf Filip Dujardin neemt typische elementen uit de schilderijen van Bruegel, en plaatst ze uitvergroot in het landschap. Het resultaat is op zijn minst verbazingwekkend te noemen !
De kouter biedt ons een weids uitzicht.
Study for a Windmill van Gijs Van Vaerenbergh :
Sluit voor mij het meest aan bij wat wij ons voorstellen van het boerenleven, en het dorpse karakter uit de tijd van Bruegel.
Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh ontwierp een windmolen uit gewapend staal.
In veel schilderijen en gravures van Pieter Breugel, speelt de molen een belangrijke rol, bv op 'De Bruidsstoet'.
Beste mensen, ik ben aan het einde van mijn fotoverhaal gekomen. Correcties en aanvullingen zijn zeker welkom.
Bedankt voor de gezellige en leerrijke namiddag ; dank aan Pasar Liedekerke en Pasar Denderleeuw voor de organisatie !
Mijn fotoverhaal is niet,zoals vroeger, opgesteld via Google-foto, maar via een kersverse eigen site.
Je kan aparte hoofdstukken (Pasar-Denderleeuw, Grote Routepaden Oost-Vlaanderen, Wandelgroep Vlaamse Ardennen, Lapland,…) aanklikken ; bij elk hoofdstuk kan minstens 1 fotoverhaal worden aangeklikt. 
Aanvullingen en correcties zijn zeer welkom - klik hiervoor door naar het hoofdstuk 'Contact'
Groetjes, en veel kijkplezier !

You may also like

Terug naar boven