In deze Corona-zomer van 2020 hebben we toch een aantal - hete - weken gehad. Niet wandelen is geen optie, dus gezocht naar een schaduwrijk gebied...
Gezocht in de wandelknooppunten zag ik boven het gekende mooie Buggenhoutbos, nog een mij ongekend 'Lippelobos' ; heb de knooppunten gecombineerd tot één route ; nog enkele kleine aanpassingen via Basecamp, en weg waren we (mijn wandelcompagnon en ikzelf). 
Het werd voor ons een aangename verrassing !
In de 12e eeuw maakte het Buggenhoutbos deel uit van een gigantisch woud genaamd 'Beuckenhoudt'. De gemeente Buggenhout heeft aan dit woud haar naam te danken. Beuken overheersten vroeger dit bos maar die hebben ondertussen plaats moeten ruimen voor de wintereik. Nergens in Vlaanderen vind je meer wintereiken dan hier. In 2013 werd het bos met maar liefst 10 hectare uitgebreid. De Hollebeek meandert door de vallei van het bos. Hier kan je misschien een glimp opvangen van de zeldzame vuursalamander. Buggenhoutbos is de meest noordelijke streek van België waar deze salamander voorkomt.
Auteur: Agentschap Natuur en Bos
In dit bos kan je wandelen en fietsen op de aangeduide wegen (wandelknooppunten, fietsknooppunten).
Op een helling bevind zich 'De Koningenberg' :
De heren van Buggenhout hebben destijds deze kunstmatige helling bewust op deze plaats aangelegd. Het was immers een ideaal biotoop voor het kweken van konijnen. Vandaag kan de jeugd zich hier uitleven in een speelzone van 10 hectare groot. Er is eveneens een picknickplaats. 
We wandelen langs het station Malderen (deelgemeente van Londerzeel).

De halte beschikte oorspronkelijk over een trapgevelstation uit 1867 met vijf traveeën. Een nieuw station met een enkele verdieping werd gebouwd in 1904 naast het oude station dat in gebruik bleef als huisvesting voor de stationschef. Beide gebouwen werden in de jaren zestig afgebroken. Sindsdien is het een onbewaakte stopplaats.
Mariakapel, Handelsstraat 151, Malderen
Levenswijsheid, gewoon in een voortuintje :
Neem het leven dag bij dag, en wees dankbaar voor de kleine dingen... 
En beetje verder nog een symbool : een lieve knuffel voor de mensen van de ZORG !!!!
We zijn nog in Londerzeel, maar zien de naam Lippeloo verschijnen,... wordt vervolgd !
Ook onze goede vriend is aanwezig : de wit-rode GR-sticker ; de GR 126 waart hier rond !
We stappen het Lippelobos in :
Dit 60 hectare grote bos in het gelijknamige dorpje Lippelo, ligt op het drie provinciënpunt en dankt zijn natuurwaarde aan een enorme variatie in landschappen. Je vindt er het elzenbroek, een gemengd beuken-eikenbos, waterpartijen en talloze paddenstoelen in de herfst.
Lippelo is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Puurs-Sint-Amands. 
Lippelo was een zelfstandige gemeente tot einde 1976. Toen werd het, net zoals Oppuurs, een deelgemeente van Sint-Amands. 
In 2019 zal deze fusiegemeente opnieuw fuseren met de fusiegemeente Puurs - tot dan bestaande uit Puurs, Breendonk, Liezele, Ruisbroek en Kalfort - ter vorming van de nieuwe gemeente Puurs-Sint-Amands.
Wikipedia
Na een mooie wandeling door de dreven het Lippelo-bos,  komen we aan een infobord van Natuurpunt, en zien er info over 'De IJskelder :
m.a.w. we naderen een Kasteel...
We wandelen verder langs de Kasteeldreef, en zien links van ons, tussen de bomen : 
het statige Kasteel, ofte 'Chateau de Melis'.
Dit infobord geeft ons een impressie over hoe het vroeger was...
Het vooraanzicht van Hof te Melis ziet er prachtig uit !
Een klein minpuntje : we hebben inderdaad vaak in de schaduw van de bomen kunnen wandelen, maar meer dan een stop aan een gesloten café zat er vandaag niet in...
Dan maar onze reserve drank en boterhammen aangesproken...
Het is duidelijk dat we hier het centrum van Lippelo naderen, maar we volgen wandelknooppunt 119, en gaan van het centrum van het dorp weg...
We komen langs het standbeeld 'Middelpunt van Vlaanderen' :
Onder leiding van de Leuvense professor Van der Waeteren werd in 1999 door enkele studenten gezocht naar het geografische middelpunt van Vlaanderen. Het bepalen van dit punt was een opdracht die door 4 studenten burgerlijk ingenieur en hun werkleider werd uitgevoerd. Het middelpunt van Vlaanderen werd bepaald in Opdorp vlakbij het 3-provinciënpunt in de Biesten. Op 24 februari werd de pers opgetrommeld en de studentengroep wees dan de exacte plaats aan. Dit bracht wel enige consternatie mee daar het op het aanplantingsveld van een boer gelegen was en die was uiteraard niet gelukkig met het voorstel om van zijn terrein een toeristische trekpleister te maken. Na de toenmalige persheisa werd het stil rond het middelpunt. Het was ook absoluut niet ideaal bepaald: nogal verloren aan het begin van een veld in Opdorp, dichtbij de grens met St.-Amands, bereikbaar via een veldwegeltje, geen huizen in de buurt. In 2001 werd de draad weer opgenomen en werd door het gemeentebestuur van Buggenhout besloten om een perceel grond aan te kopen, gelegen in de buurt van het middelpunt. Op dit perceel van 240 m² staat nu het kunstwerk 'Het Middelpunt', van de Opdorpse beeldhouwer Roger Van Den Eede, een rustbank en een infobord. Op zondag 25 mei 2003, tijdens de Dag van het Park, is dit parkje officieel ingehuldigd door het gemeentebestuur. Het ‘echte’ geografische middelpunt ligt dus in de akker op een paar tientallen meters van dit monument?

Drie provincieënpunt :
Dit punt is aangeduid door een grenspaal en ligt op een 50-tal meters van het monument van het middelpunt van Vlaanderen. Op dit punt komen de volgende provincies samen : Antwerpen (Gemeente Sint-Amands – deelgemeente Lippelo) – Oost-Vlaanderen (Buggenhout – deelgemeente Opdorp) en Brabant (Londerzeel – deelgemeente Malderen).
Het Kasteel van Opdorp :
Opdorp was een vrije heerlijkheid. Dit maakte van Opdorp een soort immuniteitsgebied. De heren van Opdorp en zijn bevolking hadden een grote zelfstandigheid op bestuurlijk en rechterlijk vlak. Blijkbaar betekende dit ook dat Opdorp een paradijs was voor smokkelaars en vluchtelingen.

De heren van Opdorp hadden uiteraard een kasteel. Het kasteel werd voor het eerst vermeld in de 16de eeuw als een omwalde burcht. Na verschillende verbouwingen werd het oude kasteel uiteindelijk volledig gesloopt in 1887 om plaats te maken voor een nieuw kasteel. In 1948 kwam het in handen van de paters van het Heilig Hart die er een jongenstehuis in onderbrachten.

Sinds 1984 vond ook het heemkundig museum Ter Palen er onderdak. an de hand van gebruiksvoorwerpen, foto's, werktuigen en maquettes willen zij het dagelijkse leven van onze grootouders aanschouwelijk maken.

Heemkundig museum Ter Palen
Vekenstraat 1 9255 Opdorp (Buggenhout)


Bron: Gemeente Opdorp
Oude foto van Opdorp :
Door een brand in 1924, verloor het kasteel zijn puntdak, 
en zo komt het dat het tot op vandaag nog een plat dak heeft.
Aan de mooie dorpskern van Opdorp zagen we dit kapelletje,...
... zagen we opnieuw de verwijzingen naar het Middelpunt van Vlaanderen,...
... en stonden we opnieuw voor een gesloten café !!!
De Stenen Molen van Opdorp ligt aan de Stenenmolenstraat 18, op 400m ten zuiden van de kerk van Opdorp.
Hij werd in 1794 gebouwd als een stenen graan- en windmolen.
Bron : Molenechos
We hebben Opdorp verlaten, en via de kouterwegen zijn we terug in Malderen. We wandelen onder de spoorweg in de richting van Buggenhout.
Buggenhout is vooral bekend voor het Buggenhoutbos en de meer dan 500 jaar oude boskapel.
De boskapel in zijn huidige vorm dateert uit de 17de eeuw maar er stond zeker al een kapel in 1504.

Volgens de legende werd de kapel (Kasteelstraat 212, 9255 Buggenhout) toen gebouwd door Jacoba van Heffene ter nagedachtenis van haar echtgenoot, edelman Jan de Rycke, die gedood werd door een groot wild zwijn tijdens de jacht. Een gedenkplaat in de kapel vertelt het verhaal van het noodlottige ongeval. Bedevaarten gaven de boskapel meer en meer bekendheid in de streek waardoor ze werd uitgebreid en aangepast tot haar huidige vorm.
En jawel hoor : rechtover de Kapel vinden we Brasserie 'De Groene Wandeling', waar we genoten van een heerlijk fris drankje, én hebben na-genoten van een prachtige wandeldag !
Mogelijks heb ik iemand 'goesting' laten krijgen om de wandeling eens over te doen ? Met de knooppunter in de hand zal je wellicht al voldoende hebben om de wandeling te doen. Heeft iemand graag de gpx van de wandeling, geef dan gerust een seintje.
Nog veel wandel- en leesplezier !
Riet

You may also like