Vrijdag 22 november 2019 : op een zonnige novemberdag op stap met Pasar Vlaamse Ardennen
Op stap ? Onze racewagens liggen al gereed, misschien de info verkeerd gelezen ?
Toch niet, André is duidelijk : vandaag wordt er wel degelijk gestapt !
Het wandelpad rond de Donkvijver is meer dan 2,6 km lang en is aangelegd in gestabiliseerde dolomiet. Het traject is zeer afwisselend aangelegd, gaat op en neer en biedt op bepaalde plaatsen prachtige zichten op de eerste heuvels van de Vlaamse Ardennen. De Donkvijver ligt op wandelafstand van het centrum van Oudenaarde.
voor meer info : https://www.oudenaarde.be/nl/toerisme/ontdekken-zien/stadsdelen/donkvijver
Vanaf ons vertrekpunt - Vrijetijdshuis 'The Outlander', Donklaan 50 in Oudenaarde, zijn we paraat voor een wandeling van ongeveer 23 km.
Via een tunnel onder de Minderbroedersstraat,
verlaten we het mooie domein van de Donkvijvers
langs een wandelpad,
dat ons via deze kleine plas langs de Meerspoort brengt
verder gaat het langs een stadsgedeelte van Oudenaarde
via deze brug over de Schelde,
blijven we via de Marlboroughlaan,
nog even langs de Schelde lopen
Aan de overkant zien we Brouwerij Liefmans liggen :
Brouwerij Liefmans is een Belgische brouwerij, in 1679 opgericht door de familie Liefmans. Momenteel is de brouwerij een onderdeel van Duvel Moortgat.
De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1679. Toen was er een vermelding was van een brouwerij in de Krekelput.
Op het einde van de achttiende eeuw vestigt Jacobus Liefmans zich in Oudenaarde en geeft de brouwerij zijn naam. In 1927 bouwde Liefmans een nieuwe fabriek aan de Aalststraat in Edelare. Al het oude brouwmateriaal zoals de kookketels, koelschepen en baudelotkoelers zijn nog in rood koper, wat typisch is voor Engelse brouwerijen.
Bron : Wikipedia
Aan de Keizer Karelstraat 16, passeren we de 'Molens van Oudenaarde' :
De Molens van Oudenaarde specialiseert zich in het vermalen van biologisch geteelde granen tot bloem en meel. Beide met de lekkere natuurlijke smaak van vroeger en uiteraard zonder additieven. Johan De Turck (4e generatie molenaar) en zijn team garanderen u een onberispelijke topkwaliteit
Bron : https://www.molens-oudenaarde.be/
Na nog een laatste blik op de Schelde,
trekken we de kouter in : in dit gebied vond de Slag bij Oudenaarde plaats
Toen in 1700 de Spaanse koning Karel II zonder troonopvolger stierf kwam het rijk in handen van Filips van Anjou, kleinzoon van de Franse koning, Lodewijk XIV. Daardoor ontstond in heel Europa een grote politieke crisis. De andere grootmachten, waaronder Engeland, vreesden het ontstaan van een Frans-Spaanse Europese supermacht en trokken ten strijde tegen Frankrijk.
Dit conflict staat bekend als de Spaanse Successieoorlog die duurde van 1701 tot 1714.
Verschillende confrontaties werden toen met hun enorme legers uitgevochten. Het treffen bij Oudenaarde op 11 juli 1708 was een van de belangrijke veldslagen. Bijna 180.000 soldaten stonden in de omgeving van Mullem, Huise, Heurne en Eine tegenover elkaar. Het landschap speelde een belangrijke rol bij het verloop van de slag: in het gesloten landschap in de buurt van de beken (Leedsebeek & Rooigembeek,en zuidelijker de Marollebeek en Diepenbeek) met de vele haag- en boskanten verliep het gevecht heel chaotisch. De rug van de Rooigemkouter en de hoge rug van de Ast in Mullem fungeerden dan weer als uitzichtpunten voor de Franse troepen.

John Churchill, de hertog van Marlborough (voorvader van Winston Churchill, en lijdend voorwerp van het populaire Franse volksliedje Marlbrough s'en va-t-en guerre) voerde het bevel over de geallieerde legers, ca. 80.000 man sterk. Tot de geallieerden behoorden naast Engeland, een aantal Duitse vorstendommen zoals Pruisen en Hannover, en de Zeven Verenigde Provinciën. Zijn belangrijkste ondergeschikte, tevens een goede vriend, was de aanvoerder van het keizerlijke leger, prins Eugenius van Savoye.
De twee Franse aanvoerders daarentegen maakten constant ruzie: Lodewijk Jozef, hertog van Vendôme was een ervaren en door de wol geverfd krijgsman, terwijl de hertog van Bourgondië heel wat minder ervaring had. Hij dankte zijn positie aan het feit dat hij de kleinzoon was van de koning, Lodewijk XIV van Frankrijk.
Het Franse leger, ca. 95.000 man sterk, had ongetwijfeld de bovenhand kunnen halen, maar door taktische blunders en de slechte verstandhouding tussen de twee bevelhebbers verspeelde het roemloos zijn kansen. Om een onduidelijke reden werd ongeveer de helft van het Franse leger in reserve gehouden en nam helemaal niet deel aan het gevecht. Tegen de avond moesten ze zich verslagen terugtrekken richting Gent.
De Fransen verloren ongeveer 15.000 soldaten (waarvan 8.000 krijgsgevangenen) en 25 kanonnen, terwijl de Geallieerden minder dan 3000 man verliezen te betreuren hadden, waaronder slechts 175 Britse infanteristen.
Bron : http://www.rafvanderdonckt.be/oudenaarde11071708.htm
langs deze prachtige en vlakke kouters
wandelen we verder in de richting van Huise
De 'Vlaamse Ardennen' zijn hier opvallend 'plat' met, nu de kouters leeggehaald zijn, een weids uitzicht
even een zicht op de - tijdelijke - achterhoede
We naderen de Sint-Pieterskerk van Huise
de mooie kleuren krijgen we er zo maar gratis bij
In de verte kunnen we al een blik werpen op de Huisekoutermolen
De Sint-Hilariuskerk van Mullem passeren we rechts van ons
Jammer, maar de kerk van Huise was - zoals de meeste kerken in ons Belgenland - gesloten
zicht op een fraai beeldsculptuur voor de kerk
Onze picknick nemen we in De Vaderlander, Huiseplein 2 in Huise, waar we de zaal achter in het café mogen gebruiken ; de meesten onder ons lieten zich de soep goed smaken !
Voor we de namiddagwandeling starten,
geeft Marnix Sandrap info over de komende wandelvakantie (8 tot 12 juni 2020) welke doorgaat in de Voerstreek
We maken een ommetje langs de Huisekoutermolen :
Deze staakmolen werd in 1971 door molinoloog Paul Bauters van Waregem overgebracht naar Huise.
De staakmolen werd gerestaureerd, en behoort tot het Vlaams molenerfgoed. In 2007 werden de houten wieken vervangen.
De Huisekoutermolen draait en maalt nu weer regelmatig.
We genieten verder van de mooie natuur,
en naderen het kerkje van Moregem.
Moregem is een dorp is een deelgemeente van Wortegem-Petegem.
Het witte kerkje "Sint-Pietersstoel" met oorsprong van voor 1400, werd herbouwd in 1663. Het kerkje en het gerestaureerde plein zijn als monument en landschap beschermd. In de kerk bevindt zich een 19de-eeuws orgel, gebouwd door orgelbouwer François-Bernard Loret.
Bron : Wikipedia
Na de tractatie op appeljenever of appelsap - met dank aan Pasar Vlaamse Ardennen - gaan we naar het einde van onze dagtocht.
Dikke merci aan André Rogge voor deze mooie dagwandeling, en heel graag tot een volgende !

You may also like

Terug naar boven